Nan Goldin, Louise Bourgeois & Destruction of the Father

Transkripsjon

Forteller

The Ballad of Sexual Dependency er et lysbildeshow med hundrevis av fotografier tatt av den amerikanske kunstneren Nan Goldin. Badet i et rødlig lys, ser vi Goldin og vennene på fester, på klubber, på do eller i diverse soverom.

Elin-Therese Aarseth

I disse fotografiene deles intime øyeblikk av salighet og ekstase. Men vi ser også smerte, og misbruk av både kjærlighet og diverse substanser.

Forteller

Dette er Elin-Therese Aarseth, kunsthistoriker ved Nasjonalmuseet.

Elin-Therese Aarseth

Mange av bildene skildrer dessuten aids-epidemien gjennom Goldin’s blikk. Hun sier selv at Ballad of Sexual Dependency er den dagboken som hun lar folk få lese. I 1982 lagde Louise Bourgeois et bildeshow i form av en billeddagbok, som hun kalte Partial Recall. I 15 minutter deler hun store og små minner og anekdoter fra barndommen sin, og om familiemedlemmer. Det her er også første gangen hun åpent forteller om sitt traume fra oppveksten; om hvordan hun følte seg sveket av faren sin, som innledet et forhold med Sadie, sin var familiens engelsklærer.

Forteller

Bourgeois’ verk er pedagogisk i formen sammenlignet med Goldins forførende fotografier, men de deler begge viljen til å bekjenne, til å synliggjøre egne subjektive og personlige erfaringer, og gjøre dem til kunst.