Gina Gylver «Garjját / Kråkene»

302
4 min
Britta Marrakatt-Labba, «Garjját/Kråkene», 2021 © Britta Marrakatt-Labba/BONO
Foto: Hans-Olof Utsi

Britta Marrakatt-Labba, «Garjját / Kråkene», 2021, Foto: Hans-Olof Utsi  

Transkripsjon

Forteller
På slutten av 70-tallet starter en kamp for å bevare Alta-Kautokeino-vassdraget. Den unge samiske kunstneren Britta Marakatt-Labba engasjerer seg, og en av norgeshistoriens lengste og mest kjente demonstrasjoner finner sted.

NRK
Elva skal leve, elva skal leve

Forteller
I 1981 taper de kampen.

NRK
I dag morges ble 14 demonstranter fjernet av politiet

Forteller
I Brittas verk Garjjat, kråkene, som henger her inne, kan man se hvordan politimennene flyr inn som sultne kråker og fjerner alle motstandere – tar alt de kommer over.

Nå kjemper samene en ny kamp mot Fosen-utbyggingen og Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom forteller om da hun var på befaring på Fosen i 2022.  

Gina Gylver
Og det er jo helt hjerteskjærende å være der og se inngrepene, hvor enormt det er, hvor mange turbiner det er, men også anleggsveier og sprengstein, og alt mulig. Og høre fortellingene fra reindriften direkte fra dem, og se det i ansiktene deres, hvor mye det hadde ødelagt. Og det gjorde skikkelig sterkt inntrykk. Og jeg tror det er fort sånn det er, at med en gang man blir personlig berørt, treffer menneskene, så forplikter det også på en måte. Det er ikke så lett å reise derfra og legge fra seg saken. 

40 år etter Alta, så skjer det fortsatt menneskerettighetsbrudd og krenkelser av urfolksrettigheter, og fortsatt enorme naturinngrep hvor man ikke har lært av historien, ikke forstår at man står på feil side av historien, at dette her kommer noen til å måtte betale, og betaler allerede ekstremt dyrt for.  

Forteller
Reindriftssamene på Fosen gikk til sak mot staten og vant. Turbinene skulle rives. Men ingenting skjedde.  

Gina Gylver
Så da det nærmet seg 500 dager med menneskerettighetsbrudd, så bestemte vi og flere samiske aktivister oss for at nå måtte noe gjøres. Vi måtte få saken opp i lyset, og bestemte oss for å gå inn på olje - og energidepartementet.   

Forteller
De ble værende i 4 dager, det siste døgnet uten mat og drikke. Så kom politiet overraskende for å hente dem midt på natta. Og akkurat da var det som at Britta Marakatt-Labbas kunstverk Garjjat/kråkene våknet til live  

Gina Gylver
Det var et veldig sterkt minne som kommer til å være med meg hele livet, tror jeg. Det var da vi bråvåknet inn på OED, at det da stormet inn 20 bevæpnet politifolk og sa dere har 15 minutter på å komme dere ut. Vi hadde ikke sovet egentlig, knapt på fire døgn, for vi lå jo på gulvet og i stoler i denne OED-lobbyen. Da samlet vi oss og satt i en ring og ventet på at politiet skulle komme og begynne å bære oss bort.  

Da begynte de samisk aktivistene å joike. Garjjat, garjja, kra, kra, kra. For da kom politiet inn, og det var den innskytelsen de fikk. Det var nettopp det bildet om politi som strømmer inn og bærer folk bort. Så det bildet tror jeg har blitt veldig spesielt for alle som var der, men også for Fosen-aksjonen generelt.