Vinternatt i Rondane

 • Kunstnere:

  • Harald Sohlberg
  • Wörner, A. (Støper, trykker e.l. ved mangfoldiggjøring)
 • Datering: Mellom 1915 og 1917 (plate) / (1917) (trykk)
 • Betegnelse: Grafikk

Kunstnere/produsenter

 • Harald Sohlberg

  Billedkunstner

  Født 1869 i Oslo, død 1935 i Oslo

  Harald Sohlbergs motiver fra Rondane og Røros har gitt oss vårt ”nasjonalmaleri” og bidratt til at Røros har havnet på Unescos verdensarvliste.

  Harald Sohlberg hadde sitt første møte med Rondane i 1899. Erfaringene med vinteren i fjellene ble viktig for hans videre utvikling som kunstner. Han malte mange motiver herifra og hans mest vellykkede verk noensinne er nettopp Vinternatt i Rondane, som ble kåret til "Norges nasjonalmaleri” etter en lytteravstemning i NRK i 1995.

  Røros

  Harald Sohlberg og kona Lilli Hennum bodde på Røros ved starten av 1900-tallet. Gatene og kirken i Røros er kjente motiv i bildene hans. Oppmerksomheten rundt maleriene herifra førte til at Bergstaden senere ble tilbakeført til sitt opprinnelige utseende. Røros bergstad og Circumferensen (områdene rundt), ble i 1980 fredet, oppført på Unescos verdensarvliste.

  Tidlig talentfull

  Harald Sohlberg var nummer åtte i en søskenflokk på tolv. Foreldrene var en del av overklassen i hovedstaden; faren drev en pelsforretning. Som barn tegnet Sohlberg mye, og i familiens vennekrets var det kunstnere som så at han hadde talent. I årene 1885-89 var han elev ved Kunst- og håndverksskolen, og fikk utdanning som dekorasjonsmaler. Høsten 1891 fikk Sohlberg veiledning av Erik Werenskiold og Eilif Peterssen. Det var kunstmaler Sohlberg ville bli!

  I 1894 debuterte han på Statens kunstutstilling med Natteglød. Samme år var han elev hos Harriet Backer, og i 1895 fikk han kunstnerstipend og reiste til Paris.

  Sommerlandskap

  Fra 1905 var Harald Sohlberg og familien, som etter hvert også bestod av flere barn, i hovedsak bosatt i Kristiania, med unntak av sommeropphold i ulike kystbyer ved Kristianiafjorden. Landskap var Sohlbergs viktigste motivkrets og flere av hans landskaper har motiver fra disse sommeroppholdene, som f.eks. Fra Oslofjorden (1926).

 • Wörner, A.

  Litografisk Officin, Kristiania

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
Mellom 1915 og 1917 (plate) / (1917) (trykk)
Andre titler:
Winter Night, Rondane (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Fargelitografi på papir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
 • 524 x 602 mm
Opplag:
 • 11/250
 • jfr. Bjerke, 1986
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Motivtype:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Kjøpt 1918
Inventarnr.:
NG.K&H.A.19500
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Høstland, Børre
Opphavsrett:
© Wörner, A.

"Vinternatt i Rondane" relaterer til: