Vinnerstolen «Aura» av Andreas Engesvik.
Foto: MIR

10 norske designere har konkurrert om å lage stol til det nye Nasjonalmuseets konferansesal og publikumsområder, hvor Andreas Engesvik med bidraget «Aura» stakk av med seieren. Juryen, ledet av den anerkjente møbel- og industridesigneren Jasper Morrison, begrunner valget av vinnerstolen slik:

«Aura» er en vakker stol som tilfører rommet der den skal benyttes en forførende mykhet og eleganse. Stoldesignet har en linjeføring som peker både bakover og fremover i tid.

26 designbyråer var med i prekvalifiseringen. De 10 som ble plukket ut til å delta i konkurransen, er: Anderssen & Voll, Andreas Engesvik, Atle Tveit Design, Linda Evensen Design, Hallgeir Homstvedt Design, Stine Aas Design, Morten & Jonas, Torstein Design AS, Vera & Kyte og Johan Verde Industridesign. Alle bidragene stilles nå ut i Mellomstasjonen. 

Den vil bli hele nasjonens stol, og bidra til museets nye designidentitet.
Denise Hagströmer, seniorkurator ved Nasjonalmuseet.

Stolen skal fortrinnsvis benyttes i museets publikumsområder, og først og fremst i den store konferansesalen i det nye Nasjonalmuseets første etasje. Stolen settes i produksjon og vil være til salgs i museumsbutikken i 2022.

Utstillingen i Mellomstasjonen er designet av interiørarkitektene Morten Kaels og Karl Marius Sveen fra Cadi. Metric står bak det grafiske uttrykket. Konkurransen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Statsbygg. Fra Nasjonalmuseet har seniorkurator Denise Hagströmer spilt en nøkkelrolle både faglig og som jurymedlem.