• 22. januar–3. april 2005
  • Kunstindustrimuseet

Utstillingen viser en rekke monumentale keramiske objekter. Det plastiske uttrykket har torsotradisjonen som klangbunn. Voldsomheten i formatene og råheten i uttrykket kobles med finstemte nyanser og presisjon. Kvasbø arbeider innen et abstrakt formspråk som refererer til en først og fremst ekspressiv kunsttradisjon; han lader materialet med et emosjonelt og energisk innhold. Arbeidene utspiller seg i spennet mellom vekst og destruksjon, og kan oppfattes på flere nivåer. Felles er en fremstilling av menneskelige karakteristikker; satt opp mot eller forent med naturfenomener. Karakteristisk for Kvasbøs nyeste arbeider er en sterk fargeprakt i glasurbruken; som tilfører et nytt lag i hans produksjon.

Utstillingen inneholder også en retrospektiv avdeling som gir innblikk i hvordan kunstneren har beveget seg fra funksjonelle bruksting på 70-tallet til frittstående og abstrakte gjenstander som definerer sitt eget språk i leire.

Torbjørn Kvasbø har gjennom sitt lange virke markert seg både nasjonalt og internasjonalt. I dag fremstår han som den mest profilerte norske keramikeren i utlandet. Han har også i en årrekke virket som pedagog; siden 2000 har han vært professor ved Institusjonen Keramik och Glas ved Konstfack i Stockholm.