• 13. oktober 2007–6. januar 2008
  • Museet for samtidskunst

Filmskaperen Harun Farocki har fått tilgang til filmopptak fra fotball-VM 2006 i Tyskland. Documenta 12, Museet for samtidskunst i Barcelona (MACBA) og Nasjonalmuseet inviterte han til å lage en videoinstallasjon. Ut fra opptak fra sikkerhetskameraer, kameraopptak fra VM-finalen og egne filmopptak har han laget den unike kunstinstallasjonen "Deep Play". Her undersøker han hvordan ny teknologi i film og video påvirker publikums oppfatning av den store fotballhendelsen.

I Nasjonalmuseets banksal vises "Deep Play" på 12 storskjermer. Kunstverket består av filmopptak fra FIFA, sikkerhetskameraer, Farockis egne filmopptak, digitale spillanalyser og to- og tredimensjonale animasjoner fra fotballbevegelser. Publikum får gjenoppleve hele den spennende VM-finalen mellom Italia og Frankrike med inngående analyser og digitalisering av spillernes tid med ballen, driblinger, pasninger og feilpasninger. Kunstprosjektet er en total analyse av det individuelle spillet, også den uforglemmelige nedskallingen til Zinédine Zidane.

Tankevekkende bearbeidelser

Farocki er kjent for tankevekkende bearbeidelser av filmopptak som stiller spørsmål ved visuell objektivitet. I Banksalens tilstøtende rom vises filmene "Schnittstelle/Interface", "Vergleich über ein Drittes" og trilogien "Eye / Machine I, II og III".

Oslo S

På Oslo S vises en spesiallaget versjon av "Deep Play" inne på stasjonsområdet: ved inngang nord, ved nedgangen til T-banen og på Flytogterminalens øvre plan. På fasaden på Oslo S og Flytogterminalen vises kunstprosjektet "Malouda Fouled". Installasjonene er produsert av Kulturbyrået Mesén.

Prosjektpartnere

Prosjektet startet opp som et samarbeid mellom Harun Farocki, Documenta 12, Museet for samtidskunst i Barcelona (MACBA) DFB Kulturstiftung Berlin og FIFA.

"Deep Play" ble vist under den store kunstmønstringen Documenta 12 i Kassel sommeren og høsten 2007. Verket er kjøpt inn til Nasjonalmuseets samling.

"Fußball : Football Harun Farocki" og arrangementene i Norge er et samarbeidsprosjekt mellom Nasjonalmuseet, Cinemateket og Rom for kunst på Oslo S.

Takk til følgende samarbeidspartnere: Norges Fotballforbund, NSB, ROM eiendom AS, Kulturbyrået Mesén, Panasonic Norge og Megaprint.

Kreditering Deep Play
Artist: Harun Farocki
Title: Deep Play
Date: 2007
Media: 12 channel installation with sound
Dimensions Variable
Duration: 2 hour 15 minutes
Photo: courtesy the artist, Nasjonalmuseet
Photo credit: Harun Farocki studio

Kurator for utstillingen er Gavin Jantjes.