En gruppe på tre unge kvinner sitter smilende rundt et bord med tegnesaker
Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen
  • 13. september 2024 kl. 17.00–22.00

Velkommen til en helaften i Nasjonalmuseet, med gratis inngang og et program med noe for alle!

Oslo kulturnatt er Norges største endagsfestival. I Nasjonalmuseet i år kan vi blant annet friste med flotte utstillinger, omvisninger i samlingsutstillingen, spennende foredrag, tegneverksted, korkonsert, Dj, broderiworkshop med mer. Villa Stenersen holder åpent og det er bare å glede seg!

Museet har gratis inngang for alle mellom kl. 17.00 og 22.00. Møt opp i god tid da det ikke vil være mulig å forhåndsbooke billetter.  

Se hva kan du få med deg denne kvelden:

Opplev Villa Stenersen og egen intimkonsert under Oslo kulturnatt! 

Hvitt hus med flatt tak i mørke, opplyst innenfra gjennom vinduer og glassvegg, Mørk blå himmel over huset og hagen.
Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland

Kl. 17.00 – 18.45 
Opplev Stenersenfamiliens hjem tegnet av Arne Korsmo

Dyktige formidlere står klare til å bringe husets fortellinger til live. Her kommer en tett på dette viktige bygget i norsk arkitektur- og designhistorie.

Dette er et familiehjem og noen rom er små, derfor er det begrenset hvor mange besøkende som kan være inne samtidig. Regn derfor med en mulig, liten ventetid i kø.  

Kl. 19.00 – 20.00 
Konsert med Ames String Quartet

Kvartetten har et klassisk repertoar og har spesialisert seg på å skape musikk i mange ulike omgivelser. Denne kvelden spiller de i stuen, med den berømte glassveggen som ramme om musikken.

Mesikere: Alexandra Peral og Saimi Kortelainen, fiolin, Meeri Mäenpää, bratsj og Elvira Göransson, cello.

NB: Det kreves gratis billett til konserten. Billettslipp er 5. august kl. 12.00.

Villa Stenersen ligger i Tuengen Allé 10 C. Du kommer deg dit med t-banelinje 1 til Vinderen eller 2 eller 3 til Borgen stasjon. Det er ca. sju minutters gange fra stasjonene til villaen.  

Foredragskavalkade i Auditoriet!

Kl. 17.30 – 18.15 
Harriet Backer & Kitty Kielland: Vennskap ved første blikk 

Harriet Backer og Kitty Kielland er tett knyttet sammen i norsk kunsthistorie.  
De møttes for første gang på en reise fra Kristiania til Tyskland i 1874. Begge hadde da bestemt seg for å bli kunstnere og skulle studere utenlands. I dette foredraget vil kurator ved Nasjonalmuseet, Vibeke Waallann Hansen, fortelle om hovedtrekk i deres karrierer med vekt på betydning av deres vennskap og kollegiale fellesskap.

Kl. 18.30 – 19.15 
Foredrag: Hun blir Anna – Eva Bergman 

I dette foredraget gir kurator formidling Ingvild Hammervoll en introduksjon til kunstneren Anna – Eva Bergman (1909 – 1987). Bergman var en tidlig norsk nonfigurativ og abstrakt maler som skapte bilder inspirert av lys og naturinntrykk. Under Kulturnatt kan publikum oppleve hennes monumentale malerier i utstillingen «Hun blir Anna – Eva Bergman» i Lyshallen. 

Kl. 19.45 – 20.30 
Foredrag: Mark Rothko. Malerier på papir 

Mark Rothko regnes som en av det tjuende århundres mest betydningsfulle kunstnere. I dette foredraget vil du høre mer om Rothkos liv og kunstnerskap og hans søken etter et særegent språk. Utgangspunktet for foredraget er den aktuelle utstillingen «Mark Rothko. Malerier på papir», som gir en unik mulighet til å se hans verker i nytt lys. Foredraget holdes av kuratorene bak utstillingen Øystein Ustvedt og Karianne Ommundsen. 

Kl. 20.45 – 21.30 
Foredrag: Å betrakte betrakteren

I dette foredraget blir du bedre kjent med installasjonsverket Narcissus Garden (1966 - ) av den japanske samtidskunstneren Yayoi Kusama (1929-) fra The Fredriksen Family Collection. Kusama er for mange kjent som installasjonskunstneren der prikker og «dots» er sentralt. Foredraget holdes av Karen Reini-Svensson, Kurator formidling ved Nasjonalmuseet. 

Tatreez & te i Nasjonalmuseets bibliotek

Bildet viser en hånd som broderer et blomsterlignende bilde.
Foto: @grimasefoto

Kl. 17.00 – 22.00
Foredrag og innføring i palestinsk broderi

Vi inviterer til foredrag og innføring i palestinsk tradisjonelt broderi, tatreez.

Tatreez har dype røtter i palestinsk historie og kultur og det er vanlig å se broderiet på palestinske folkedrakter og andre tekstiler. Hvert område i Palestina har sine unike motiver og mønster. I 2021 fikk palestinsk broderi status som verdensarv hos UNESCO.

Gjennom foredrag vil du lære om utviklingen av håndarbeidstradisjonen i Palestina og dens betydning for palestinsk identitet og tilhørighet, og deltakerne inviteres til å selv brodere ulike teknikker. 

Navnet Tatreez & Te er inspirert av instagramkontoen tatreezandtea som drives av amerikansk-palestinske Wafa Ghnaim. Nasjonalmuseet vil også servere te. 

Portrettmesterskap for store og små

En mann med briller tegner sitt eget selvportrett. Han ser ansiktet sitt i et speil på tegnebordet.
Foto: Benedikte Rønsen og Jørgen Tønder

Kl. 17.00 – 21.45
Verksted A og B

Bli med på Nasjonalmuseets eget portrettverksted, og tegn deg selv, eller kanskje en venn?  

Har dere en dårlig hårdag? Fine briller eller vakre øyne? Bruk det som inspirasjon i Nasjonalmuseets tegne-konkurranse. Verkstedet er egnet for alle aldre. På flott tegnepapir kan dere utforske ulike teknikker og materialer, slik som fettstift, fargeblyanter og collage. I museets samling kan dere finne inspirasjon til portrettene. 
 
Vi oppfordrer alle til å henge tegningen på veggen i verkstedet, og delta i konkurransen. To heldige vinnere får et medlemskap til Nasjonalmuseet i premie.  
Verkstedet er for alle. Vi gleder oss til å se hvem dere er! 

DJ Nefertiti i Salongen

Kl. 17.00 – 21.45

Norsk-somaliske Idil tok DJ-navnet Nefertiti i 2009, da hun bestemte seg for å bringe arabiske og afrikanske sjangere, som afrohouse, kwaito, highlife og kizomba, til Oslos dansegulv. Hun opplevde at Osloscenen, som var rik på mye annen musikk, manglet arenaer hvor afrikansk og arabisk musikk kunne danses til. I Nasjonalmuseet starter hun ut med rolige takter fra kl. 17, men øker tempo ut over kvelden. 

Omvisninger i samlingspresentasjonen

Påmelding: Infoskranken, Vestibylen 

Kl. 17. 30 – 18.30:  
Hva er det med kunsten og kroppen? 
Hva er det med kunsten og antikken 
  
Kl. 18.45 – 19.45 
Hva er det med kunsten og kroppen? 
Hva er det med kunsten og musikken? 
  
Kl. 20.00 – 21.00 
Hva er det med kunsten og antikken? 
Hva er det med kunsten og musikken 

Bilde viser maleriet «Brudeferden i Hardanger» malt av Tidemand og Gude.
Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet

Kl. 18.45 og kl. 20.00 
Omvisning: Hva er det med kunsten og musikken? 

Musikk og kunst inngår i et dynamisk forhold. I omvisningen ser vi hvordan musikk skildres og «brukes» i samlingspresentasjonens verk og som formidlingsgrep.  

 

Bildet viser rom 2 på Nasjonalmuseet. I rommet ser man flere gipsstatuer laget etter antikke forbilder.
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

Kl. 17.30 og kl. 20.00 
Omvisning: Hva er det med kunsten og antikken?

Antikkens skikkelser, myter og symboler har vært et sentralt tema i kunsten gjennom historien. Vi ser på utvalgte verk og reflekterer over hvordan antikkens status og dens tolkninger har satt sine spor frem til vår tid.   

Bildet viser Bjarne Melgaards verk fra 1997, Lightbulb man.
«Lightbulb Man, Bjarne Melgaard, 1997» © Melgaard, Bjarne / BONO
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli / Morten Thorkildsen

Kl. 17.30 og kl. 18.45 
Omvisning: Hva er det med kunsten og kroppen? 

Kroppen har vært og er et sentralt tema i billedkunsten. I denne omvisningen ser vi nærmere på kunstneriske fremstillinger av kjønn og kropp, og hvordan idealer og normer har endret seg.

Cello konsert og Urfremføring med Tanja Orning

Kl. 20.00 – 20.30
Lyssal 2 i utstillingen «Hun blir Anna – Eva Bergman 

Velkommen til konsert med Samtidskomponist og cellist Tanja Orning i utstillingen «Hun blir Anna – Eva Bergman». Under Kulturnatt fremfører Orning to verk dedikert til kunstneren; HOMMAGE À ANNA-EVA BERGMAN (2002/2010) og urfremføring av et helt nytt verk inspirert av Anna-Eva Bergmans kunstnerskap.  
Konserten spilles i utstillingen og varer i 30 minutter.  

Drop-in-tegning i gipssalen

Kl. 17.00 – 21.00 
Rom 2 i samlingspresentasjonen

Bli med på en uformell tegneøkt med arkitekt og kunstner Francisco Braga. Her lærer du enkle tegneteknikker og får veiledning mens du tegner. Det er bare å møte opp, her er det ingen påmelding. Passer for alle aldre.   

Oslo Fagottkor i Storsalen!

Bildet viser Oslo Fagottkor. To rekker med menn i hvit tskjorte med rosa sløyfe og solbriller, synger inn i mikrofoner.
Foto: Oslo Fagottkor / Jörg Wiesner

Kl. 19.15
Storsalen

Oslo Fagottkor, som selv omtaler seg som Norges lekreste homsekor, byr på en liten konsert med høy show- og humorfaktor i Nasjonalmuseet under Kulturnatt fredag 13. september. 

Koret, under ledelse av Therese Kinzler Eriksen, feirer i år 20-årsjubileum og fortsetter å bygge videre på sin merkevare; Humor, inderlighet og musikalsk kvalitet.