«Fermenting Subjects» springer ut fra et ønske om å gi stemme til mikroorganismene og er en lydinstallasjon som oppstår gjennom gjæringsprosessen, uten menneskelig intervensjon eller forsterkning. Gjær spiser sukker og produserer CO2, som lager lyden i de spesiallagde instrumentene.
Til utstillingen «Ny nordisk. Mat, estetikk og sted» på Nasjonalmuseet har «Fermenting Subjects» laget instrumenter i tresorter fra fremmedartslista, som sammen med den norske urgjæren kveik vil fremføre lydarbeidet «Blindpassasjerer». Lyden du får høre, produseres utelukkende av ølgjæring med kveik. Konserten fremføres i Paviljongen på Museumsplassen.
Ved kjøp av billett er du sikret sitteplass, men konserten kan også oppleves fra utsiden.
I utstillingen «Ny nordisk. Mat, estetikk og sted» viser Nasjonalmuseet hvordan en
særegen nordisk estetikk basert på lokale råvarer og naturmaterialer har etablert seg på tvers av arkitektur, design, kunsthåndverk, kunst og matkultur de siste 20 årene. Utstillingen foregår både inne i museet og i en spesialbygd paviljong på Museumsplassen.
«Fermenting Subjects» er et lyd- og installasjonsprosjekt av Anders Dahl Monsen og Arne Skaug Olsen. Siden 2018 har prosjektet vært vist blant annet ved Festspillene i Nord-Norge, Lofoten International Sound Symposium, Podium, Aldea og Vent des Forets.