Plansje nr. 50, Ugressklokke. © Illustrasjonene er gjengitt med tillatelse fra NIBIO
Foto: Illustrasjon: Knut Quelprud, fra Korsmos ugrasplansjer/NIBIO

Arrangementet er gratis, men krever påmelding.

Meld deg på her

Velkommen til foredrag i Villa Stenersen med Liv Borgen!

Hva er ugress? Kanskje er det bare en plante som vokser på feil sted, slik vi ser det?

Botanikeren Emil Korsmo var på begynnelsen av 1900-tallet statlig utnevnt for å bekjempe ugress. Han utga mer enn 150 bøker og artikler om emnet, og i samarbeid med tre kunstnere laget han et plansjeverk bestående av nitti detaljerte illustrasjoner av ugressplanter. Plansjenes skjønnhet vakte oppsikt, og verket ble både for forskning og for sitt unike innhold, anerkjent internasjonalt og her i landet.

I dette foredraget får vi et dypdykk i tolv av plansjene. Arne Korsmo, sønnen til Emil, tegnet Villa Stenersen. I disse omgivelsene er det fristende å se påvirkningen fra farens arbeid i farger og detaljer, overflater og hageanlegg.

Liv Borgen er professor emerita i botanikk og tidligere seksjonssjef for Botanisk hage i Oslo. Korsmo brukte nettopp Botanisk hage til flere ugresseksperimenter. Borgen har, i tillegg til sin kritikerroste bok om dette plansjeverket, også skrevet boken «Botanisk hage 1814 – 2014».

Arrangementet er gratis, men krever påmelding. Det er et begrenset antall plasser.

Dypdykk

Foredraget er del av serien Dypdykk, der Nasjonalmuseet inviterer inn på nye veier inn i kunst, arkitektur og design gjennom fordypning og ekspertise i enkeltverk, i andre fagområder og gjennom personlige møter.