Anne Karine Thorbjørnsen, «Objets de la mode», 2022
Foto: Øystein Thorvaldsen

Moteskaperen Anne Karine Thorbjørnsen, kunstner Lin Wang, og designerne Sigve Knutson og Skogstad & Wærnes er alle tildelt Stiftelsen Scheiblers priser for fremragende arbeid innenfor sine felt.

Stiftelsen Scheiblers priser for design, mote og kunsthåndverk gir anerkjennelse til kunstnere som utmerker seg og har bidratt til utviklingen av mote, design og kunsthåndverk i Norge.

- Juryen har vurdert en lang rekke kandidater. Det er stor variasjon i prisvinnerne og alle er i en kreativ fase av faglig og kunstnerisk utvikling. Flere jobber tverrdisiplinært, men alle arbeider med aktuelle problemstillinger innenfor sine felt og er i dialog med sin samtid, sier juryleder og seniorkurator Denise Hagströmer i Nasjonalmuseet.

Prisene på til sammen en million kroner deles ut i Nasjonalmuseet 8. november.

Anne Karine Thorbjørnsen

Anne Karine Thorbjørnsen, «Oslo City #8», 2023
Foto: Jacky Jaan-Yuan

Anne Karine Thorbjørnsen er utdannet motedesigner, men forlot motebransjen i 2019 for å bevege seg i en ny og mer kompromissløs retning. I sin tidligere motepraksis brukte hun ofte drapering for å skape effekt, noe hun har tatt med seg videre i sitt kunstneriske arbeid. Arbeidene har spor av mote og kjennetegnes av et tydelig kroppslig nærvær. Et annet karakteristisk trekk er samspillet mellom det skulpturelle og det bevegelige.

Lin Wang

Lin Wang beveger seg mellom sjangrene skulptur, installasjon og keramikk. Porselenets materielle historie står sentralt i hennes kunstneriske praksis. Hun har selv tatt den samme reisen – fra øst til vest - som materialet hun foretrekker. Det å se sitt nye hjemland med et blikk utenfra, og landet hun er født i på avstand, har vært til inspirasjon i kunsten hennes som tematiserer den lange kontakten mellom Kina og Europa.

Lin Wang, «Bunad Tattoo Shop», 2023
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Sigve Knutson

Sigve Knutson, «Shape Grown», 2019, Fra separatutstilling ved Gerhardsen Gerner, Oslo
Foto: Øystein Thorvaldsen

Sigve Knutson er en eksperimentell designer som lager abstrakte, tredimensjonale objekter i materialer som tre, keramikk og metall. Han er opptatt av den idé- og håndverksmessige siden ved produksjonen, og har utviklet et eget materiale som han bruker til å forme abstrakte bruksgjenstander. Kunstnerens utstillinger gir gjenklang innenfor både kunsthåndverk, design og billedkunst, og han knytter fortidens kunsthåndverk og design til samtiden på en ny måte.

Skogstad & Wærnes

Skogstad & Wærnes, «Mercur Dining Chair», 2023
Foto: Audo

Designstudioet Skogstad & Wærnes er forankret i en nordisk, miljøbevisst designkultur. De fikk oppdraget med å tegne en stol til Oslo Børs i 2023. Det resulterte i en oppdatert tolkning av en historisk stoltype der de kombinerte innovasjon og tradisjon. Petter Skogstad og Fredrik Wærnes har lang erfaring fra ledende norske designstudioer som har jobbet internasjonalt.

Vinnere av Stiftelsen Scheiblers priser 2022 og 2023. Anne Karine Thorbjørnsen, Sigve Knutson, Skogstad & Wærnes og Lin Wang.
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli