Et utvalg av litteratur om skeiv kunst fra biblioteket
Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

Utstillingsperiode: mars - juni 2022

21. april 1972 ble paragraf 213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven. For å markere dette har Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv gått sammen om initiativet til en nasjonal feiring for å formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie.

Det skeive blikket lar nytt mangfold komme til syne og er viktig for vår kreativitet, toleranse og utvikling. Skeive har levert avgjørende bidrag til vår felles kultur, og kjempet for en åpenhet hele samfunnet nyter godt av. Men det er fortsatt for lite vi vet om Norges skeive kultur og historie.

I anledning 50-års markeringen for avkriminalisering av homofili i Norge 21. april har biblioteket nå trukket fram litteratur som gir et innblikk i tidligere norske skeive utstillinger og skeive kunstnere som har bidratt til å utfordre det normative. I tillegg kan du få muligheten til å se gjengivelser i bøker av tre av gjestene i podcasten «Brytning» sine utvalgte kunstverk som har betydd mye for dem, eller som til og med har endret livene deres.

Et utvalg av skeiv litteratur i biblioteket finner du her