En tidlig morgen i februar 2019 åpnet konservatorene esken med en av dronning Mauds bluser, som kun sporadisk har sett dagens lys siden museet fikk den i gave i 1961.

Tekst av kommunikasjonsrådgiver Reidun Solheim

En duft av roser sivet ut i rommet idet esken ble åpnet. Dronning Maud og kong Haakon VIIs forlovelse ble offentliggjort 29. oktober 1895, da de fortsatt var prinsesse Maud av Wales og prins Carl av Danmark. Ifølge eldre protokoller hadde blusen vært pakket inn i et papiromslag med påskriften «To be kept always».

Et fotografi av dronning Maud og kong Haakon som er tatt i tiden rundt forlovelsen, tyder på at det kan være nettopp denne syrinfargede blusen prinsessen hadde på seg da hun ble forlovet.

Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

Informasjonen om påskriften er fra notater gjort i anledning kammerpikenes evakuering av dronning Mauds garderobe. Like forut for okkupasjonsmaktens overtagelse av Slottet, gikk dronningens kammerpiker Hilda Cooper og Violet Wond i skytteltrafikk mellom Slottet, Molstad i Kongens gate og Kunstindustrimuseet i St. Olavs gate, for å bevare dronningens viktigste plagg for ettertiden. Med seg bragte de også nøkkelinformasjon om hvert plagg, som de overlot til museet.