En tidlig morgen i februar åpnet konservatorene esken med en av dronning Mauds bluser, som trolig ikke hadde sett dagens lys siden museet fikk den i gave i 1962.

Tekst av kommunikasjonsrådgiver Reidun Solheim

En duft av roser sivet ut i rommet idet esken ble åpnet. Dronning Maud og kong Haakon VIIs forlovelse ble offentliggjort 29. oktober 1895, da de fortsatt var prinsesse Maud av Wales og prins Carl av Danmark. Ifølge eldre protokoller hadde blusen vært pakket inn i et papiromslag med påskriften «To be kept always».

Et fotografi av dronning Maud og kong Haakon som er tatt i tiden rundt forlovelsen, tyder på at det kan være nettopp denne syrinfargede blusen prinsessen hadde på seg da hun ble forlovet.

Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

Informasjonen om påskriften er fra notater gjort i anledning kammerpikenes evakuering av dronning Mauds garderobe, sensommeren 1940.

På denne tiden var Slottet strengt bevoktet av tyske okkupanter, og alt som skulle inn og ut gjennom porten ble nøye kontrollert. Men dronningens kammerpiker, Hilda Cooper og Violet Wond, var blant de eldste på Slottet og ble respektert deretter. For å bevare dronningens viktigste plagg, gikk de fryktløst i skytteltrafikk mellom Slottet, Molstad i Kongens gate og Kunstindustrimuseet i St. Olavs gate. Med seg hadde de også nøkkelinformasjon om hvert plagg som de ga til museet.