Gult over sort

  • Kunstner: Gunnvor Advocaat
  • Datering: 1974
  • Betegnelse: Maleri

Ikke utstilt

Om verket

Gunnvor Advocaat var en av pionerene innen abstrakt maleri i Norge. Hun hadde sin kunstutdannelse fra Haag og Oslo. En studiereise til Paris i 1948 ble hennes første og avgjørende møte med modernismen og postkubistisk formspråk. Det kunstneriske gjennombruddet kom i slutten av 1950-årene.

Advocaat bodde i Norge om sommeren og resten av året på Sicilia. Dette gjenspeiles i fargebruken. Utviklingen går fra en sterkt forenklet, figurativ uttrykksform til 1960- og 70-årenes harmoniske flater, hvor motsetninger mellom lys og mørke, store og små former, skarpe sammenstøt og myke overganger spiller hovedrollen i de nonfigurative komposisjonene.

I Gult over sort fra 1974 er malingen påført i gjennomskinnelige, transparente lag. Gult, oransje, rosa og rødt dempes av den svarte malingen som ligger under. I noen mindre felt er sterke røde og gule farger smurt ublandet på lerretet. I øvre høyre hjørne er det litt hvitt på det sorte. Midt i alle de dempete, varme fargene antyder kunstneren her kanskje norske fjell med snø på – en liten flik av det kalde nord midt i Sicilias varme, solbadete fargeklanger.

Sikker farge-, rytme- og formsans var Advocaats verktøy. Hun var kolorist og stemningen i bildet kommer fram gjennom kontraster, bevegelser og lysskiftninger. Komposisjonen er både enkel og kompleks. Med sin konsentrasjon om fargeflatene gir bildet en estetisk opplevelse, samtidig som det utfordrer betrakteren.

Tekst: Anita Rebolledo

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Gunnvor Advocaat

Billedkunstner, Maler

Født 17.08.1912, død 17.08.1997

Verksinfo

Datering:
1974
Andre titler:
Yellow on Black (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
akryl på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 70 x 75 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 1974
Inventarnr.:
MS-02501-1988
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland
Opphavsrett:
© Advocaat, Gunnvor/BONO