I Prefer Not

  • Kunstner: Vanessa Baird
  • Datering: 1997
  • Betegnelse: Tegning

Utstilt i: Rom 085 Samlingspresentasjonen - Et nordisk mirakel

Om verket

Vanessa Baird tar ofte utgangspunkt i eget liv og egne erfaringer i sine arbeider. Kvinneliv og kvinnekropp er et hovedtema. Baird problematiserer kvinnens mange arenaer og funksjoner, knyttet til morsrollen, seksualitet og skjønnhetstyranni. Hun skildrer menneskelige egenskaper og handlinger som gjerne forbindes med skam, smerte og umoral.

En lite flatterende og utleverende skildring av kvinnekroppen virker gjerne provoserende på oss. Er det den årtusenlange tradisjonen med idealiserte kvinnefremstillinger, til forlystelse og glede for en (mannlig) betrakter, som gjør en mer «uskjønn» og realistisk fremstilling så fremmed?

I Prefer Not er del av en serie tegninger utført i sart akvarell, med høye håndverksmessige kvaliteter. Tegningene har slektskap med naive og idylliske barnebokakvareller. Form og innhold korresponderer ikke; et brudd som vekker oss til refleksjon.

Bildet består av en rekke småfortellinger, og viser en bisarr virkelighet hvor dyr har menneskelige egenskaper og omvendt. En kvinneskikkelse går igjen, ansiktstrekkene minner om kunstnerens. Kvinnen fremstår som noe utflytende og dvask i formen og er en slags signaturskikkelse i Bairds akvareller. Skikkelsen synes viljeløs og slapp i bevegelsene – som om hun er uten motstandskraft mot livets fristelser, lyster og begjær.

Den søte haren, som vi synes å kjenne igjen fra barneeventyrene, har blitt til en seksualisert mannsskikkelse. Han er en av figurene som går igjen i Bairds visuelle univers.

Tekst: Line Engen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Vanessa Baird

Billedkunstner

Født 19.11.1963 i Oslo (fylke)

Verksinfo

Datering:
1997
Andre titler:
I Prefer Not (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Blyant og akvarell på papir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 2430 x 1520 mm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 1999
Inventarnr.:
MS-04274-1999
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland
Opphavsrett:
© Baird, Vanessa/BONO