Blaue Augen C.F./B.E.

  • Kunstner: Thomas Ruff
  • Datering: (1991)
  • Betegnelse: Fotografi

Om verket

Thomas Ruff arbeider med fotografiets ambivalens mellom det dokumentariske og manipulerte. Under studietiden produserte han en rekke portretter av studievenner. Han arbeidet ut fra en passfotoestetikk, men forstørret dem. De store, mimikkløse og upersonlige portrettene virker på samme tid truende og ufarlig glatte. Senere tok Ruff serien opp igjen. I et utvalg endret han den opprinnelige mørke øyenfargen til blå, og portrettenes autentiske og dokumentariske egenskap ble undergravet.

Retusjeringen kan tolkes som en kommentar til raseproblematikk. Blå øyne forbindes gjerne med den såkalte ariske rase – en ikke uproblematisk kopling med assosiasjoner til nazismen. Ruff tilhører den tyske etterkrigsgenerasjonens kunstnere. Han viser gjennom manipuleringen at slike «rene» raser er en illusjon. Samtidig imøtegår han en negativ reaksjon på den opprinnelige serien, som ble kritisert for å vise «den nye generasjonen tysk arisk ungdom».

Hvilken betydning har vår øyenfarge? Hva skjer med disse menneskene når Ruff endrer fargen? Vil deres identitet få en annen verdi?

Ruff studerte ved det anerkjente akademiet i Düsseldorf i 1970- og 80-årene under Bernd Becher. Bernd og Hilla Becher regnes som mentorer og banebrytere innen det konseptuelle, dokumentariske fotografiet. Flere av vår tids mest toneangivende fotografer, som Candida Höfer og Thomas Struth, var elever samtidig med Ruff.

Tekst: Line Engen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Thomas Ruff

Født 1958

Verksinfo

Datering:
(1991)
Andre titler:
blaue Augen C.F./B.E. (TYS)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
c-print
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 39,5 x 29,5 cm
Opplag:
  • 2/5
  • 2 AP
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt 2002
Inventarnr.:
MS-04581-2002
Del av utstilling:
Kunst 2, 2005 - 2007
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:
© Ruff, Thomas/BONO