Når jeg er gravid

  • Kunstner: Anish Kapoor
  • Datering: 1992–1998
  • Betegnelse: Skulptur

Ikke utstilt

Om verket

Anish Kapoor ble født i Mumbai i India, men flyttet til London for å studere kunst. Skulpturene hans tar gjerne for seg ulike motsetningspar, som rom og materiale, fravær og nærvær og refleksjon og absorbering. Ifølge Kapoor fungerer skulptur fordi «den er kroppen». Skulptur er en ordløs kommunikasjonsform om menneskelig nærvær som setter i gang en samtale mellom tilskueren, gjenstanden og kunstneren.

Sent i 1980-årene avla Kapoor et besøk til Uluru (tidligere kjent som Ayers Rock) i det midtre Australia, denne enhetlige sandsteinsmassen som rager opp fra jordens overflate. Men for Kapoor fremsto Uluru verken som enhetlig eller som en solid masse. Den inspirerte ham til å lage en skulptur som stikker ut fra galleriets hvite vegg som en gravid form. For at formen skulle oppleves som gravid, måtte den være oval og ikke rund.

Han la merke til at da han «jevnet den ovale formen ut i veggens flate overflate, skjedde noe bemerkelsesverdig – formen forsvant». Sett forfra antydes formen ved en uklar skygge på veggen. At skulpturen stikker ut fra veggen som en oval form, kan bare ses fra siden. Skulpturen forener nærvær og fravær ved å få verkets stoff til å forsvinne inn i dets stoffløse subjekt, på samme måte som leire forsvinner når den er blitt til en potte. Sammenliknet med hans monumentale offentlige verk, virker denne forholdsvise lille skulpturen som en underfundig kommentar til den skaperkraften som ligger i kreative ideer.

Tekst: Gavin Jantjes

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Anish Kapoor

Installasjonskunstner

Født 1954

Verksinfo

Datering:
1992–1998
Andre titler:
When I am Pregnant (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
glassfiber og pigment
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • variable mål
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2002
Inventarnr.:
MS-04614-2002
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Harvik, Andreas
Opphavsrett:
© Kapoor, Anish/BONO