Kunstnernes Hus

  • Kunstnere:

    • Norsk Modelleringskompani (Modellbygger)
    • Blakstad og Munthe-Kaas Arkitektkontor (Arkitektkontor)
  • Datering: Ca. 1930
  • Betegnelse: Utstillingsmodell

Om verket

Arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe- Kaas viste tidlig interesse for arkitektur som ramme for kunst. Deres første fellesprosjekt var utstillingssalen i Kunstnerforbundet (1918–19), og i 1922 utarbeidet de et skisseforslag til et Kunstens Hus på Kontraskjæret. Til arkitektkonkurransen om Kunstnernes Hus i 1928 fikk arkitektkontoret både første og tredje premie.

Denne modellen viser arkitektenes bearbeidete utkast, der trekk fra øvrige premierte forslag var integrert. Modellen var trolig et bestillingsoppdrag og ble i juni 1929 vist på den norske arkitekturutstillingen i Køln. Presentasjonsmodellen, som i store trekk samsvarer med huset slik det ble oppført, får fram byggets betydning som et viktig overgangsobjekt til funksjonalismen.

Planløsningen er tilnærmet nyklassisistisk stram og symmetrisk, mens massebehandlingens kubiske trekk, den dristige betongkonstruksjonen og den abstrakte artikuleringen gjør anlegget moderne. Den palassliknende fasaden mot Wergelandsveien har et spill av åpen- og lukkethet. En utkragende betongbaldakin er plassert mellom store glassvinduer i dobbel høyde som slipper lys inn til en bred forhall. Fra forhallen går en aksial trapp opp til de store utstillingssalene som har et overlys gjennom to høye «lanterniner» av jern og glass. Husets betongkonstruksjon frigjorde fasadekledningen. Til forskjell fra modellen, som viser fasadetegl i jevne skift, valgte arkitektene å legge håndbankede røde teglstein i mønstre i den realiserte fasaden.

Tekst: Espen Johnsen

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
Ca. 1930
Andre titler:
The House of Artist's (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Bemalt kartong og tre
Materiale:
Mål:
  • H 28 x B 64 x L 33 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Stilperiode:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Ervervelsesopplysninger under arbeid
Inventarnr.:
NAMM.00033
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Harvik, Andreas
Opphavsrett:
© Blakstad og Munthe-Kaas Arkitektkontor, Norsk Modelleringskompani