Chair, Project for the MoMA competition Designs for Modern Furniture

  • Kunstnere:

    • Jørn Utzon (Arkitekt)
    • Arne Korsmo (Arkitekt)
    • Museum of Modern Art (Oppdragsgiver)
  • Datering: (1948)
  • Betegnelse: Oppriss

Om verket

I de første årene etter andre verdenskrig var det mange arkitekter som hadde det «organiske» som et ideal, men hva som ble lagt i begrepet var svært forskjellig. Et «organisk» prosjekt som tydelig lot seg direkte inspirere av naturen, er Arne Korsmos og Jørn Utzons utkast til den internasjonale konkurransen i 1948 om Low-Cost Furniture, arrangert av Museum of Modern Art i New York og the Museum Design Project. Nesten 3000 bidrag fra 31 land ble sendt inn. Korsmos og Utzons stol ble ikke premiert, men hevdet seg likevel nok til å være et av ganske få upremierte forslag som ble gjengitt i MoMAs publikasjon, Price Designs for Modern Furniture.

Korsmos og Utzons utkast besto blant annet av tre skjematiske tegninger i samme målestokk, utført med tusj på kartong. To av dem viser stolen sett frontalt og bakfra. Den siste, som vises her, forestiller stolens konstruksjon i tre. Rammeverkets elegante kurvede og slyngende struktur gir assosiasjoner til et tre eller en plante. Et seteklede skulle tres på konstruksjonen slik at formen på både stolskjelettet og setet ville forme seg tett til menneskekroppen.

Utkastet viser hvordan Korsmo og Utzon var opptatt av å studere naturformer, og hvordan de søkte å la former framkomme naturlig, lik en plante eller et skjell. Holdningen kan knyttes til Jørn Utzons og Tobias Fabers samtidige manifest, der de deklarerte at naturens arkitektur er «klarere og enklere at se under samme Synsvinkel – end de forskjellige Tiders Arkitektur».

Tekst: Espen Johnsen

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstnere/produsenter

Verksinfo

Datering:
(1948)
Andre titler:
Chair, Project for the MoMA competition Designs for Modern Furniture (ENG)
Stol, utkast til MoMAs konkurranse om design for moderne møbler (NOR)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Tusj på kartong
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • H 25,1 cm x B 24,9 cm
Stilperiode:
Ervervelse:
Ervervelsesopplysninger under arbeid
Inventarnr.:
NAMT.ako007.001
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Jarre, Anne Hansteen
Opphavsrett:
© Korsmo, Arne, Utzon, Jørn