Bodø kirkeBodø Kirke original

  • Kunstnere:

    • Blakstad & Munthe-Kaas Arkitekter (Arkitektkontor)
    • Gudolf Blakstad (Arkitekt)
    • Herman Munthe-Kaas (Arkitekt)
  • Datering: 24. desember 1948
  • Betegnelse: Eksteriørperspektiv

Om verket

27. mai 1940 var Bodø under angrep av tyske jagerfly og lå på kort tid i ruiner. Etter krigen kom arbeidet med gjenreisning i gang for alvor. Et viktig ledd i denne prosessen var da arkitektkonkurransen om tegninger til ny domkirke ble utlyst i 1947. Tomtas sentrale plassering betydde at den nye kirken kunne bli et kollektivt symbol på oppbyggingen av Bodø etter krigens enorme ødeleggelser. Arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas vant konkurransen med utkastet Katedral.

Den realiserte domkirken, som ble vigslet i 1956, ligger nært opptil arkitektenes konkurranseutkast. Kirken kan ses som en allusjon til den tradisjonelle italienske basilikaen, et formgrep som møtte motstand i debatten om modernismens videreføring etter krigen. Kirken står høyreist og monumental på den flate Bodøhalvøya. Ifølge arkitektene, hentet de inspirasjon fra fjellene på Landego vest for Bodø og Børvasstindene i sør.

Skallkonstruksjonen i betong gjorde det mulig å heve det hvelvede taket i midtskipet 16 meter over midtgangen, uten bruk av søyler i kirkerommet. Linjene som dannes av overgangene mellom kirkens fem skip, konvergerer mot et forsvinningspunkt i alterveggen. Midtskipshvelvet strekker seg over i koret som i en katedral. Kirkerommet ender i et tolv meter høyt vindu, i form av et glassmaleri som virker som en lysende altertavle.

Tegningen viser det frittstående klokketårnet i dialog med hovedfasaden. Den dramatiske himmelen har arkitektene fått fram ved å bruke kull på baksiden av det gjennomsiktige papiret.

Tekst: Lise-Mari Valle Olsen

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstnere/produsenter

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
24. desember 1948
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Penn og kull på transparentpapir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 42,6 x 53,2 cm
Klassifikasjon:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Gave fra Blakstad og Munthe-Kaas Arkitektkontor, 1988
Inventarnr.:
NAMT.bmk422.012
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Andersen, Øyvind
Opphavsrett:
© Munthe-Kaas, Herman