Ny teaterbygning i Kristiania

  • Kunstner: Henrik Bull (Arkitekt)
  • Datering: 1890
  • Betegnelse: Snitt

Ikke utstilt

Om verket

I 1889 hadde hovedstaden vokst fra Christiania Theater på Bankplassen. Ikke bare var hovedscenen for liten, men bygningen (som da var 52 år) ble ansett for å være håpløst gammeldags og sceneteknisk utdatert. Det ble utlyst en arkitektkonkurranse om utforming av et nytt teaterhus. Etter omkonkurranse vant den unge Henrik Bull. Han var utdannet ved den tekniske høyskolen i Berlin og uteksaminert i 1887. Året etter vant han konkurransen om Paulus kirke på Grünerløkka og startet sitt eget arkitektkontor.

Til konkurransen om nytt teaterhus leverte han utkastet Pro artibus, som fikk andrepremie. Førstepremien gikk til Halfdan Berles (1861–1929) prosjekt Express. Likevel ble det en omkonkurranse mellom de to. Denne tegningen er fra andrerunden, og den er en del av tegningssettet Bull vant oppdraget med. Utkastet viser en monumental nybarokk bygning, kronet med en dominerende kuppel som ga rom til scenehuset. Til venstre ses vestibylen og til høyre er snittet foretatt gjennom teatersalen.

Det nybarokke teaterhuset føyer seg inn i en rekke av europeiske scenehus i dette formspråket fra siste del av 1800-tallet, som Palais Garnier (1875) i Paris og The Palace Theatre (1891) i London. Fra konkurranseutlysningen i 1889 til bygningen i Kristiania sto ferdig, gikk det ti år; bygningen ble offisielt åpnet 1. september 1899. Bare noen måneder senere brant gården Grensen 17, hvor Bull hadde kontor, og størstedelen av arkivet hans ble ødelagt. Derfor finnes det få bevarte tegninger til Nationaltheatret.

Tekst: Bente Aass Solbakken

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Henrik Bull

Arkitekt

Født 28.03.1864 i Oslo, død 02.06.1953 i Oslo

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
1890
Andre titler:
Proposal for a new Theatre Building in Kristianina (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Penn og akvarell på papir oppklebet på kartong
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 628 x 825 mm
Klassifikasjon:
Stilperiode:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Innkommet til Norsk Arkitekturmuseum
Inventarnr.:
NAMT.hbu107.002
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Ivarsøy, Dag Andre
Opphavsrett:
© Bull, Henrik