Boligblokk for OBOS

  • Kunstnere:

    • Jens Andreas Selmer (Arkitekt)
    • Oslo Bolig og Sparelag (Oppdragsgiver)
  • Datering: (Antagelig 1946)
  • Betegnelse: Eksteriørperspektiv

Om verket

Helgesens gate 78 på Tøyen i Oslo, tegnet av Jens Selmer, sto ferdig i 1946 i regi av OBOS (Oslo Bolig- og Sparelag). Blokken ble trukket fram i en artikkel om nye, gode familieboliger i Byggekunst allerede samme år. To år senere prydet den førstesiden av nummer 6 og ble viet en egen presentasjon med fotografier fulgt av Selmers tegninger og tekst.

Jens Selmer formet Helgesens gate 78 som en frittstående boligblokk med saltak og to-roms leiligheter, i tråd med boligbyggingen mot slutten av 1930-årene. Men Selmer introduserte også en nyvinning: treromsleiligheten på hele 82 kvadratmeter. Leilighetene som inneholdt stue, kjøkken, to soverom, bad og wc, entré og i tillegg en liten balkong mot vest, var perfekte for den moderne kjernefamilien. Selmer, som under krigen hadde deltatt i undersøkelsene av boligstandarden i Oslo, ønsket slik å bidra til en forbedring av familienes levekår. I presentasjonen i Byggekunst forteller han med innlevelse og overbevisning om hvordan en god planløsning og fornuftig innredning kan lette særlig husmorens tilværelse. Som et eksempel nevner han at vinduene er plassert såpass lavt at en kan stå på gulvet og pusse dem.

Jens Selmer høstet stor anerkjennelse som boligarkitekt, og han var også en god tegner og formidler. Det finnes mange eksempler på det i hans bevarte arkiv. Eksteriørperspektivet som er stemplet Jens Selmer, er ikke datert. Presentasjonstegningen tilhører et sett av flere tegninger, kanskje laget for artikkelen i Byggekunst i 1946.

Tekst: Birgitte Sauge

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstnere/produsenter

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
(Antagelig 1946)
Andre titler:
Boligblokk for OBOS (NOR)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Penn på transparentpapir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 37 x 37,8 cm
Klassifikasjon:
Motivtype:
Stilperiode:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Gave fra Wenche Selmer til Norsk Arkitketurmuseum, 1997
Inventarnr.:
NAMT.jse001.001
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Arkitektursamlingene
Foto:
Ivarsøy, Dag Andre
Opphavsrett:
© Selmer, Jens Andreas