DFDS-gårdenDesign for the DFDS BuildingCarl Johans gate 1 Kristiania original tittelDet Forende Dampskibsselskab original tittel

  • Kunstnere:

    • Magnus Poulsson Arkitekt (Arkitektkontor)
    • Magnus Poulsson (Arkitekt)
  • Datering: Januar 1918, revidert 7. mars 1918
  • Betegnelse: Fasadeoppriss

Ikke utstilt

Om verket

Magnus Poulssons karriere strakte seg over et halvt århundre Han var del av klikken med Kristiania-arkitekter som utdannet seg i Stockholm helt på begynnelsen av 1900-tallet, og som via dette oppholdet ble interessert i vasatidens monumenter. Nordisk 1500- og 1600-tallsarkitektur ble lagt til grunn for videreutvikling av en nasjonal urban stil. Formale karakteristika som allerede preget den nye trestilen, formet også byarkitekturen: Sluttet form, rene flater, følsom materialbruk og dekorative elementer samlet rundt få åpninger.

Det Forenede Dampskibsselskabs bygning er et godt eksempel på denne stilen, såkalt nordisk nybarokk. Det er en monumental gård som med stort alvor troner nederst i Karl Johans gate. Da bygningen sto ferdig, var det særlig begeistring for at det her var en hjørnegård uten det sedvanlige prangende sidetårnet, men som i stedet var dekorert med «en liten fin granitblomst».

Denne tegningen viser fasaden mot Jernbanetorget. Legg merke til komponeringen og disponeringen av steinornamentene nede på den ellers slemmede fasaden. Tegningen er utført på vokset lerret. Det var et vanlig materiale for tegninger som skulle tåle byggeplassens belastninger, både vannavstøtende og sikkert mot rifter og revner som ellers kunne ramme et skjørt papir. Bygningen, en av Oslos fineste bygårder, sto ferdig året etter at denne tegningen ble datert, med bare noen få endringer.

Tekst: Bente Aass Solbakken

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstnere/produsenter

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
Januar 1918, revidert 7. mars 1918
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Blekk og lavering på tekstil
Materiale:
Mål:
  • 825 x 588 mm
Klassifikasjon:
Motivtype:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Gave til Norsk Arkitekturmuseum
Inventarnr.:
NAMT.mpo254.003
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Larsen, Frode
Opphavsrett:
© Poulsson, Magnus