Bo-x. Studentboliger på SteinanBo-x original

  • Kunstner: Per Kartvedt (Arkitekt)
  • Datering: (1966)
  • Betegnelse: Eksteriørperspektiv

Om verket

Med dette utkastet ble Per Kartvedt premiert i konkurransen om studentboliger i Trondheim. Samme år – i 1966 – fikk han stilling som instituttarkitekt hos Arne Korsmo, som siden 1956 hadde besatt et professorat ved NTH. Kartvedt hadde som student fulgt Korsmos nye grunnundervisning og posisjonerte seg i miljøet ved å knytte den internasjonale avantgarden til Trondheim. Han var opptatt av arkitekturens vekst- og endringspotensiale og interesserte seg for modernismekritikere som Archigram, Team X, Cedric Price og Yona Friedman.

Dette engasjementet kommer til uttrykk i konkurranseplansjen som vises her. Prefabrikkerte hybelbokser er satt inn i en modulkonstruksjon som i prinsippet kunne utvides i alle retninger og tilpasses enhver kontekst. Den organisk formete blokken synes å bevege seg fritt i terrenget. Det leverte konkurransematerialet omfatter også en realistisk situasjonsplan, to aksonometrier som presenterer systemets egnethet for innredning og en 1:200-plan over fellesfunksjoner med kjøkken, vaskeri og biljardrom. Flere kornete fotografier, mest sannsynlig kopiert i Arkitektavdelingens mørkerom av en av studentmedarbeiderne, demonstrerer modellens imponerende kompleksitet.

Typisk for annenpremier i konkurranser, forble dette prosjektet urealisert, men det fikk likevel status og innflytelse. Papirprosjektet er trolig det nærmeste man kommer norsk avantgardistisk arkitektur i perioden, med betydning for utviklingen av nordisk strukturalistisk byggeri.

Tekst: Nina Berre

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Per Kartvedt

Arkitekt

Født 08.11.1940, død 14.01.2017

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
(1966)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Fotografi oppklebet på kartong
Materiale:
Mål:
  • 84,0 x 59,3 cm
Klassifikasjon:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Ervervelsesopplysninger under arbeid
Inventarnr.:
NAMT.nak008.025
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Arkitektursamlingene
Opphavsrett:
© Kartvedt, Per