Rekkehus i Professor Dahls gateRekkehus Professor Dahlsgt. 26 original tittel

  • Kunstner: Nicolai Beer (Arkitekt)
  • Datering: 19. juni 1928
  • Betegnelse: Fasadeoppriss

Ikke utstilt

Om verket

I 1928 var rekkehus en relativt ny bygningstype. I dette tilfellet har arkitekten utnyttet den langstrakte tomten og lagt boligene på rad nedover en slak bakke. Enhetene er skråstilt i forhold til gatelivet. Hvert inngangsparti er framspringende i toetasjes karnapper, og lave murer avgrenser private uterom mot gaten. Anlegget oppnår på denne måten villakvaliteter i en urban kontekst.

Fasadene er enhetlig utformet, med symmetriske inngangs- og midtpartier og kvadratiske vinduer. Bygningene har valmtak. Selv om hovedformene er enkle, bidrar skråstillingen til en avansert komposisjon, som man også kan lese av den relativt kompliserte takplanen. Proporsjonene er utpreget harmoniske og rolige, og hele husrekken synes uvanlig vellykket med hensyn til hvordan volumene er fordelt og satt sammen.

Nicolai Beer var en framstående arkitekt i mellomkrigstiden. Han hadde drevet sin egen praksis siden 1914 og var godt orientert om tidens strømninger. Dette boligkomplekset er utført i tidens rådende stilart, den såkalte 20-tallsklassisismen, som Beer allerede hadde vist at han mestret til fulle, blant annet med 1. premie i konkurransen om Blindern studenthjem.

I tillegg til den gode komposisjonen, kjennetegnes disse husene av en nøye uttenkt fargebruk. Vis-à-vis Professor Dahls gt. 24 C–K tegnet Beer i 1930 de fire enhetene i Industrigata 15 A–D, som gir gjennomført funksjonalistisk form til rekkehustypen. Interessant nok benyttet han her det samme rytmiske komposisjonsprinsippet og en helt parallell fargepalett.

Tekst: Ole Høegh Gaudernack

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Nicolai Beer

Arkitekt

Født 14.05.1885 i Oslo, død 06.02.1950 i Oslo

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
19. juni 1928
Andre titler:
Design for Terraced Houses in Professor Dahls gate (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Blekk på transparentpapir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 351 x 560 mm
Klassifikasjon:
Motiv:
Motivtype:
Stilperiode:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Gave til Norsk Arkitekturmuseum 1998
Inventarnr.:
NAMT.nib039.002
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Bjørgli, Annar