Sibylle

  • Kunstner: Guercino
  • Datering: Antagelig 1627
  • Betegnelse: Tegning

Om verket

Guercino var i sin samtid en høyt ansett og etterspurt billedkunstner. Han tilbrakte det meste av livet i regionen Emilia-Romagna i Nord-Italia, dels i fødebyen Cento, dels i Bologna, hvor han i 1640-årene inntok posisjonen som byens ledende maler. I ettertid har vurderingen av hans arbeider variert, men etter en bølgedal på 1800-tallet regnes han i dag som en av de fremste italienske barokkmalerne, og ikke minst som en usedvanlig dyktig tegner.

En rekke av Guercinos tegninger er forarbeider til malerier. Det er også denne fremstillingen av en sittende kvinne, som kan knyttes til en serie fresker fra en viktig periode i kunstnerens karriere. I 1626 fikk han i oppdrag å utsmykke kuppelen i domkirken i Piacenza med blant annet åtte monumentale fremstillinger av sibyller (antikkens mytologiske spåkvinner). Guercino arbeidet sin vane tro raskt, og freskene ble fullført allerede året etter. I likhet med mange andre kunstnere arbeidet Guercino seg frem til den endelige fremstillingen av motivet ved hjelp av studier på papir. Denne tegningen er et godt eksempel på hvordan han prøvde ut de enkelte figurenes stilling og klesdrakt. Den er kjapt utført med penn og lavering, og har et preg av en komposisjonsskisse som forsterkes ved at figuren er plassert i et klart avgrenset billedrom.

Det er ofte vanskelig å knytte tegninger fra 1600-tallet til én bestemt kunstner, og attribusjonene skifter hyppig. Denne tegningen utgjør imidlertid et unntak, ettersom den kan spores helt tilbake til Guercinos verksted.

Tekst: Bodil Sørensen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Guercino

Født 1591 i Cento, død 1666 i Bologna, Italia

Verksinfo

Datering:
Antagelig 1627
Andre titler:
A Sibyl (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Penn og lavering på papir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 264 x 164 mm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Ervervelse:
Testamentarisk gave fra Sophus Larpent, innkommet 1914
Inventarnr.:
NG.K&H.B.15246
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Anne Hansteen
Opphavsrett:
© Turner, Nicholas