Den gamle kirken i Delft

  • Kunstner: Jan van der Heyden
  • Datering: 1675
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 005 Samlingspresentasjonen - Skip på alle hav

Om verket

Jan van der Heyden var tegner og kobberstikker og malte både landskaper, stilleben og bymotiver. Men i sin samtid var han kanskje mest kjent som oppfinner av en pumpe for brannslukning, og som ansvarlig for oljelampebelysningen i Amsterdams gater. Som kunstner var det i byfremstillingene han drev det lengst. Noen ganger kunne han kombinere arkitekturelementene nokså fritt, selv om dette maleriet fra Delft er topografisk korrekt i minste detalj. Det sies at Adrian van de Velde har vært ansvarlig for en del av staffasjefigurene i van der Heydens bilder. Van de Velde døde imidlertid et par år før dette bildet ble fullført, så alt tyder på at van der Heyden har tilegnet seg sin kollegas figurstil.

Det hviler en fredelig idyll over byrommet med kanal og svaner foran Oude Kerk i Delft, byen der malerne Jan Vermeer (1632–1675) og Pieter de Hooch (1629–1684) hadde tilbrakt størstedelen av livet. Kirken der Vermeer er gravlagt, ses fra sørsiden.

Utsikten fra samme ståsted malte van der Heyden i et udatert maleri, som befinner seg i The Detroit Institute of Arts, USA. Det har også minutiøs gjengivelse av detaljer i murstein og arkitektur, men er langt tørrere i utførelsen og mangler atmosfære og skyggelegging. Det anses derfor som et ungdomsverk. Nasjonalmuseets maleri har en ledig malemåte med raffinerte atmosfæriske virkninger der solstrålene sneier trekronene og belyser husfasadene på høyre side. Det hersker harmoni mellom menneskene i rolig passiar til og fra sine daglige gjøremål og arkitekturen som omgir dem.

Tekst: Frode Haverkamp

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Jan van der Heyden

Maler

Født 1637 i Gorinchem, død 1712 i Amsterdam, Nederland

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
1675
Andre titler:
The Oude Delft Canal and the Oude Kerk, Delft (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på treplate
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • H 45 cm x B 56,5 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Motivtype:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Kjøpt av Anne Karine Collett 1838
Inventarnr.:
NG.M.00029
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Larsen, Frode