Larvik havn i måneskinn

  • Kunstner: Johan Christian Dahl
  • Datering: 1839
  • Betegnelse: Maleri

Om verket

Maleriet var sammen med sin pendant, Hellefossen ved Hokksund, tiltenkt Det kongelige slott i Christiania, men ble i stedet innkjøpt til det nyopprettete Nasjonalgalleriet.

Nesten uten unntak beskjeftiget Johan Christian Dahl seg utelukkende med landskapsmaleriet. Men innenfor denne kategorien favnet han vidt. Motivene spenner fra det idylliske til det høydramatiske og – for å bruke et tidsmessig begrep – sublime, fra åpne danske åkerlandskaper og forrevne italienske klippekyster til norske fjell, fjorder og trange dalfører. En av Dahls spesialiteter var landskaper i måneskinn. En viktig inspirasjonskilde i så måte var arbeider av den hollandske 1600-tallsmaleren Aert van der Neer. En rekke fremstillinger av København og Dresden badet i måneskinn viser hvilken posisjon denne motivtypen hadde i Dahls produksjon.

Komposisjonen i Larvik havn i måneskinn bygger på en tegning som Dahl hadde utført under et besøk der i 1834. Den lille kystbyen er fremstilt en vakker sommeraften. Gjenskinnet av månelyset på den rolige fjordoverflaten skaper en harmonisk stemning. Forgrunnsfigurene, som står i silhuett mot det sølvskimrende vannet, forsterker inntrykket av kontemplativ stillhet. De kan minne om Caspar David Friedrichs ryggvendte figurer, men er ikke symbolladet på samme måte. Kirketårnet og seilskipene synes heller ikke å ha noen meningsbærende betydning. Til forskjell fra Friedrichs skildringer av en transcendental evighetslengsel gir Dahls bilde en jordnær fremstilling av et norsk kystsamfunn en fredelig aftenstund.

Tekst: Bodil Sørensen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Johan Christian Dahl

Maler og billedkunstner

Født 24.02.1788 i Bergen, død 14.10.1857 i Dresden, Tyskland

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
1839
Andre titler:
Ansicht von Larvik (TYS)
Larvik by Moonlight (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 99,5 x 156 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Kjøpt av kunstneren 1839
Inventarnr.:
NG.M.00034
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Larsen, Frode