Innseilingen til Christiania

  • Kunstner: Hans Gude
  • Datering: 1874
  • Betegnelse: Maleri

Ikke utstilt

Om verket

Da dette bildet ble malt, var Hans Gude professor i landskapsmaleri ved Den storhertuglige Kunstskole i Karlsruhe. Etter tiden i Düsseldorf hadde han tilbrakt et par år i Wales, hvor det milde klimaet ga god mulighet til friluftsmaling. Gjengivelsen av skyer og atmosfære ble Gudes spesialitet, likedan sollysets reflekser i vann. I 1840- og 50-årene malte han i hovedsak høyfjellsmotiver, senere gikk han over til kystmotiver. Det kan ha hatt sammenheng med sommerbesøkene hos foreldrene i Norge, som på 1850-tallet flyttet fra Hallingdal til Sand ved Lillesand. Men viktigere var nok publikums smaksdreining i mer maritim retning. Høyfjellets patos ble byttet ut med dramatiske brenningsmotiver, men også harmoniske østnorske sjømotiver med staselige skuter ble populære.

Innseilingen til Christiania er et representativt eksempel på Gudes mange skildringer av fjorden i solgangsbris, og motivet er kjent fra flere versjoner. Solen skjules bak godværsskyer, og Akershus festning er synlig i bakgrunnen. Via et par-tre småbåter krysser betrakterens øye lysglitrende bølger innover mot det dominerende seilskipet, og komposisjonen klinger ut i en fullrigger for anker foran Kolsås i det fjerne. En røykstripe ytterst mot horisonten antyder at vi befinner oss i dampskipsalderen. Lysintensiteten forsterkes ved at Gude setter mørke billedelementer opp mot den belyste havflaten.

Gudes bror hadde som hobby å bygge modellskip, og under arbeidet med marinemalerier i atelieret hadde kunstneren disse for øye for å kunne gjøre skutefremstillingene sine så korrekte som mulig.

Tekst: Frode Haverkamp

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Hans Gude

Billedkunstner, Maler

Født 1825 i Oslo, død 1903 i Berlin, Tyskland

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
1874
Andre titler:
From the Inlet of Oslo (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 98,3 x 140 x 4 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Kjøpt fra kunstneren 1875 etter bestilling fra 1873
Inventarnr.:
NG.M.00262
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland/Lathion, Jacques