Ved vinduet

  • Kunstner: Hans Heyerdahl
  • Datering: 1881
  • Betegnelse: Maleri

Om verket

Hans Heyerdahl vokste opp i Drammen og fikk sin første maleundervisning i 1873 ved Den Kongelige Tegneskole i Christiania. Året etter ble han opptatt som elev ved Akademie der Bildenden Künste i München, der han fortsatte å studere frem til 1878. Samme år dro han til Paris, hvor han fant ny inspirasjon.

Ved vinduet står i klar kontrast til Heyerdahls tidligere arbeider, som var preget av München-skolens mørkladne og stramme uttrykk. Her har Heyerdahl lært av det moderne franske maleri, friluftsmaleriet med dets frie penselføring og en fargebruk som evner å gjengi det vibrerende sollyset over de hete hustakene og refleksene i det skyggefulle interiøret.

Uterommets lyse tone balanseres imidlertid av kvinnen, som er kledd i mørkt blått. Hun sitter hensunket i tanker, med hodet hvilende mot hånden. Boken i den andre hånden har hun latt falle til fanget, og hun ser ut av det åpne vinduet med et fjernt blikk. Motivet er hentet fra romantikkens repertoar, men er sett med en samtidskunstners øyne. Det dekorative smijernsgitteret deler billedrommet fysisk i sfærene ute og inne, nær og fjern, men symbolsk kan det ses som et skille mellom lengsel og virkelighet.

Ifølge familietradisjonen er modellen i Heyerdahls bilde hans første kone, slektningen og sangerinnen Maren Christine Heyerdahl. De giftet seg i 1879 og fikk sitt første barn året etter. Kanskje er det helt andre og trivielle tanker som i øyeblikket fyller henne, enn romantiske drømmer?

Tekst: Trond Aslaksby

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Hans Heyerdahl

Billedkunstner, Maler

Født 1857 i Dalarna, Sverige, død 1913 i Oslo

Verksinfo

Datering:
1881
Andre titler:
At the Window (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på treplate
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 46 x 37 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt 1937
Inventarnr.:
NG.M.01937
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Høstland, Børre/Lathion, Jacques