Selvportrett ved staffeliet

  • Kunstner: Jean Heiberg
  • Datering: 1919
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 067 Samlingspresentasjonen - Ekspresjon

Om verket

Jean Heiberg var den første norske maleren som ble elev ved Académie Matisse i Paris. Dette var i 1908, året etter hans debut på Høstutstillingen. Flere av Heibergs tidlige bilder bærer tydelig preg av Henri Matisses fargeteorier. Etter noen år i Paris, hvor han også studerte blant annet Paul Cézannes bilder, vendte Heiberg tilbake til Norge, men dro i 1919 igjen til Paris for en tiårsperiode.

Selvportrett ved staffeliet er et av hans mest kjente malerier. Også her er det brukt komplementære farger, men i lette, duse toner. Komposisjonen er det som i hovedsak har opptatt kunstneren. Det tilsynelatende enkelt komponerte motiviet viser ham stående ved et vindu som er åpent mot et sjølandskap i bakgrunnen. Bildet er atskillig mer intrikat enn det kan synes ved første blikk, her har kunstneren boltret seg i et spill med illusjoner og romlige forskyvninger. Rommet vi ser inn i viser seg å være et speilbilde. Betrakteren synes derfor å befinne seg i samme rom som det kunstneren står i. Den blå, kompakte figuren er plassert skrått mot en lys vegg og skaper bevegelse i bildet. Stillebenet med fruktoppsats på speilhyllen gir dybde til komposisjonen. Bildet er rikt på detaljer og harmonisk oppbygget. Det vakte anerkjennelse da det ble stilt ut på Salon d´Automne i Paris.

Heiberg kalte seg figurmaler, men i senere år gikk han over til også å male landskapsbilder. Han var en aktet skikkelse i norsk kunstliv, ikke minst gjennom sitt lange virke som professor og direktør ved Statens kunstakademi.

Tekst: Marianne Yvenes

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Jean Heiberg

Billedkunstner, Maler, Professor

Født 19.12.1884 i Kristiania, Norge, død 27.05.1976 i Oslo

Verksinfo

Datering:
1919
Andre titler:
Self-Portrait at the Easel (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • H 81,5 cm x B 99 cm x D 2,2 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Ervervelse:
Gave fra Ingrid Langaard 1980
Inventarnr.:
NG.M.03392
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Høstland, Børre/Lathion, Jacques
Opphavsrett:
© Heiberg, Jean/BONO

"Selvportrett ved staffeliet" relaterer til: