Emily Jane Brontë (1818–1848) Lapprose, Rhododendron lapponicum, meget sjelden

  • Kunstnere:

    • Gerd M. Tinglum
  • Datering: 1991/2005
  • Betegnelse: Fotografi

Ikke utstilt

Om verket

Gerd Tinglum ble utdannet i Japan, Oslo og ved Hochschule für Bildende Künste i Hamburg i 1970-årene. Hun er sentral innen tidlig norsk konseptkunst.

I 1991 viste Tinglum serien Usynliggjorte, utryddete og truede arter, som gjenga 30 kvinneportretter delvis skjult av en plante. Portrettene hadde kunstneren overført direkte fra oppslagsverk og biografier. Plantene – alle sjeldne, truede eller utryddete arter – var hentet fra botaniske verk. De avbildete kvinnene er musikere, kunstnere og diktere som dekker århundrers kulturhistorie: Sofonisba Anguissola, Rosalba Carriera, Corona Schroeter, Charlotte Brontë, Katherine Mansfield, Margaret McLachlan, Vanessa Bell osv. For å aktualisere det tidløse, har Tinglum også med et portrett av seg selv og sin mor. I selvbevisst stumhet vitner de om kvinners ikke alltid like påaktede innsats gjennom tidene, og til sammen utgjør de så å si feminismens åndelige anegalleri. De sjeldne eller truede plantene som delvis skjuler ansiktene, viser til kvinnenes problematiske og utsatte posisjon, usynliggjørelse og i mange tilfeller tragiske skjebner. Bildene blir dermed også et slags monumentalt epitafium over skaperevner som ble nektet full utfoldelse og anerkjennelse.

Helt siden 1970-årene har Tinglum arbeidet med en teknikk der tildekking av motivet er vesentlig for å usynliggjøre og påpeke ufrihet. Dette grepet tar hun opp igjen i fotoserien. Både plantemotivet og portrettet er talende for seg selv og bekrefter hverandre innenfor en sfære hvor problematikken tilegner seg en evig gyldighet.

Tekst: Steinar Gjessing / Randi Godø

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstnere/produsenter

Verksinfo

Datering:
1991/2005
Andre titler:
Emily Jane Brontë (1818–1848) Rhododendron Lapponicum, Very Rare (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
sølvgelatin
Materiale:
Mål:
  • 54,7 x 38 cm
Opplag:
  • Unik
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt 2005
Inventarnr.:
NMK.2005.0519
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland
Opphavsrett:
© Tinglum, Gerd M./BONO