Atriumhus i Furubergveien, HamarH.A.B. original

 • Kunstnere:

  • Finn Bø (Arkitekt)
  • Per Torp Ildahl (Arkitekt)
  • Are Vesterlid (Arkitekt)
  • Hans Østerhaug (Arkitekt)
 • Datering: 2. september 1962
 • Betegnelse: Fasadeoppriss

Om verket

I 1962 dannet interiørarkitektene Hans Østerhaug og Edvin Helseth samt de tre arkitektene Finn Bø, Per Torp Ildahl og Are Vesterlid arkitektkontoret ARKITIM.

Firmaets første og kanskje viktigste oppdrag var atriumshusene i Hamar, hvor fire av sju hus ble bygget for partnerne og deres familier.

Prinsippene for arkitektur og fast innredning – i utgangspunktet planlagt for et langt større boligområde – var prefabrikkerte materialer tilpasset et modulbasert konstruksjonssystem. Det fleksible systemet tillot åpne planløsninger i relativt små enheter og gjorde også at hvert hus fikk sin egen identitet. Den største nyskapingen var kvaliteten på uteområdene og forholdet mellom hver enhets skjermete atriumshage og anleggets felles oppholds- og lekearealer. For hver boligs tilmålte 1-måls tomt ble 400 kvadratmeter satt av til felles bruk. Til tross for at det ble oppført noen flere atriumsområder tegnet av andre arkitekter i Norge, fikk dette prinsippet underlig nok liten virkningshistorie i norsk boligarkitektur.

Som vi ser av denne enkle blyanttegningen, er boligene sympatisk lave og avstemt mot den svakt stigende Furubergveien. Lette tak nærmest svever over hvert hus, som også er markert med hyggelige inngangsmurer og pergolaer. Anlegget er inspirert av japanske og norske tretradisjoner og av danske samtidige bolighus, ikke minst Jørn Utzons atriumshusanlegg Kingo (1957–61).

Et tegn på et godt boligområde er at folk blir værende. Etter 50 år var alle husene i Furubergveien fortsatt bebodd av de første innflytternes familier.

Tekst: Nina Berre

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstnere/produsenter

Verksinfo

Datering:
2. september 1962
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Blyant på transparentpapir.
Teknikk:
Materiale:
Mål:
 • 29,0 x 83,0 cm
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Gave 2007
Inventarnr.:
NMK.2007.0633.172.003
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Arkitektursamlingene
Foto:
Larsen, Frode
Opphavsrett:
© Vesterlid, Are