Villa Busk

  • Kunstner: Sverre Fehn (Arkitekt)
  • Datering: (Antagelig 1990)
  • Betegnelse: Snitt

Ikke utstilt

Om verket

Villa Busk ligger på en naturtomt ovenfor en bukt, delvis på en fjellrygg og delvis på sletten under. Hovedvolumet i betong følger fjellryggen. En akse krysser dette med inngangspaviljong på en side og et glassgalleri som leder over til et fireetasjes tårn, kledd med ubehandlet lerk, på den andre. Tårnet har baderom nederst, så værelser for husets døtre og på toppen et rom med utsyn horisonten rundt. I hele huset veksler åpenhet og lukkethet.

Åpningene skaper steder der utsnitt av landskapet kan nytes. Fehn skrev: «Familien møter morgenhimmelen i bassenget og ender sin promenade mot vest, foran ildstedet, hvis flammer overtar kveldshimmelens rosa farge.» Vandringen fra båten til ildstedet er poetisk: Opp fra bryggen, gjennom tårnet, så trer man inn i de voksnes verden, avgrenset av bassenget og ildstedet. Sverre Fehn fortalte: «Da huset sto ferdig og det dramatiske møte mellom natur og arkitektur var avsluttet, og linjen var skåret med centimeters nøyaktighet både vertikalt og horisontalt i landskapets skiftende hardhet, hadde jeg følelsen av at det var en drøm om en reise jeg enda ikke hadde foretatt.»

Villa Busk hører til Fehns typiske prosjekter med en lang, smal bygningskropp og en enkel planløsning, men med kompliserte tverrsnitt. Det er nettopp en presentasjon av snittene vi har valgt å trekke fram her. Ved å betrakte dem nedenfra, beveger man seg gjennom huset fra nordøst til sørvest. Tegningen er uvanlig lang og smal, utført med blyant og farget papir pålimt baksiden.

Tekst: Eva Madshus

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Sverre Fehn

Arkitekt

Født 14.08.1924 i Kongsberg, død 23.02.2009 i Oslo

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
(Antagelig 1990)
Andre titler:
Villa Busk (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Blyant på plast, papir pålimt verso
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 148,8 x 41,7 cm
Klassifikasjon:
Motivtype:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Kjøpt 2008 av Sverre Fehn, med støtte fra Sparebankstiftelsen DnB NOR
Inventarnr.:
NMK.2008.0734.082.004
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Arkitektursamlingene
Foto:
Ivarsøy, Dag Andre
Opphavsrett:
© Fehn, Sverre