Økern aldershjem

  • Kunstner: Teigens Fotoatelier (Fotograf)
  • Datering: Antagelig 1955
  • Betegnelse: Fotografi

Om verket

Økern aldershjem i tidligere Økern hovedgård er omgitt av allétrær. Langs fasadene mot parken løper en balkong. For å gi beboerne nærkontakt med naturen, har hvert av rommene direkte utgang til denne balkongen. Retrospektivt framhevet Sverre Fehn den tyske arkitekten Mies van der Rohes «sans for gulvet» som en inspirasjon. Alle rom ble lagt på ett plan for å bedre beboernes bevegelsesmuligheter. Arkitekturen er preget av en markant horisontal retning som erfares både inne og ute.

Denne kvaliteten understrekes i Teigens fotomontasje, som er sammensatt av to fasadefotografier. Mange arkitekturfotografer eksperimenterte på denne tiden med vidvinkel-objektiver for å få hele fasaden av en bygning med i ett motiv. Dette kunne gi perspektiviske forvrengninger der hus ofte framsto som betraktelig lavere og lengre enn i virkeligheten. Teigen utnyttet derimot montasjeteknikken og lot panoramaformatet understreke arkitekturens utstrekning i landskapet.

Montasjen skildrer møtet mellom natur og arkitektur gjennom et rutenett av horisontale og vertikale linjer. Det hvite bygget tar horisontens rolle i motivet og får en visuell parallell i de langstrakte skyformasjonene i bakgrunnen. Samtidig spiller de høyt ruvende trærne i forgrunnen sammen med rytmen av betongskivene som bærer taket. Fotomontasjen ble laget for en utstilling av Fehns arbeider og minner om at arkitekturutstillinger fra etterkrigstiden i økende grad ble dominert av fotografier.

Tekst: Talette Rørvik Simonsen

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
Antagelig 1955
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Positiv, svart-hvitt
Mål:
  • 73 x 130 cm
Klassifikasjon:
Motiv:
Motivtype:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Kjøpt 2008 av Sverre Fehn
Inventarnr.:
NMK.2008.0734.306.002
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Arkitektursamlingene
Foto:
Anne Hansteen
Opphavsrett:
© Teigens Fotoatelier