Travelling Amazonia

  • Kunstner: Marine Hugonnier
  • Datering: 2006
  • Betegnelse: Video

Ikke utstilt

Om verket

Marine Hugonnier beskriver sine filmer som en antropologi av bilder. Ifølge henne eksisterer det ikke noe rent blikk. Oppfatningen bestemmes heller av en blandning av kulturelle, politiske og faktiske forhold.

Landskapet er et tilbakevendende tema i Hugonniers kunst. Hun er interessert i forholdet mellom geografi og historie. Hvordan påvirker landskapet økonomien? Former landskapet de sosiale forutsetningene? Spørsmålsstillinger som disse står sentralt i filmen Travelling Amazonia, som tar utgangspunkt i den trans-amazonske motorveien som ble påbegynt tidlig i 1970-årene i Brasil. Den enorme motorveien skulle gå parallelt med Amazonas-elven. Den skulle trenge seg gjennom den ugjennomtrengelige regnskogen, forhindre regional isolasjon og fremme økonomisk tilvekst. Men det utopiske prosjektet havarerte etter kort tid, med et uferdig lappeteppe som resultat. Veiarbeidets miljømessige konsekvenser har vært katastrofale, og veiene har indirekte bidratt til avskogingen av regnskogen.

I filmen får vi følge produksjonen av en kamera-dolly. I fremstillingen av denne benytter Hugonnier lokalt produsert gummi, tre og metall. Hun bruker materialene fra den omkringliggende naturen og den industrien som ble etablert til arbeidet med motorveien.

Det krevende arbeidet med å fremstille dollyen resulterer til slutt i en kort filmet sekvens av den myteomspunne veien. Panoreringen over dollyens korte spor kan ses som en påminnelse om reiser som ikke er fullført.

Tekst: Stina Högkvist

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Marine Hugonnier

Billedkunstner

Født 1969

Verksinfo

Datering:
2006
Andre titler:
Travelling Amazonia (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
16 mm film, digitalisert
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 23:46 min
Opplag:
  • 3/6
  • 2 AP
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2011
Inventarnr.:
NMK.2011.0224
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:
© Hugonnier, Marine/BONO