Downsized Workstation

  • Kunstner: Snorre Ytterstad
  • Datering: 2006
  • Betegnelse: Skulptur

Utstilt i: Rom 086 Samlingspresentasjonen - Resirkulert revolusjon

Om verket

Snorre Ytterstad er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen og Statens kunstakademi i Oslo. Han er en av de toneangivende kunstnerne som fra slutten av 1990-årene hentet sine ideer fra konseptkunsten. Hans lidenskap for hverdagslige objekter er tydelig og konsekvent gjennom 2000-tallets første ti år. De skulpturelle og kunstneriske fabuleringene hans er hentet fra et utømmelig reservoar. Vi finner ulike former for ombygginger, forminskninger, forstørrelser, ordspill, redefineringer og sammensetninger. Dette er løsningsfokuserte reformuleringer med en merkbar tilstedeværelse av ingeniørens håndverk blandet med «gutteroms-estetikkens» lekenhet og absurditet.

I Downsized Workstation har Ytterstad demontert sitt eget arbeidsbord fra atelieret, forminsket det etter delingsforholdet 0,618, og deretter satt bordet sammen igjen. Resultatet blir et skrivebord reformulert etter det gylne snitts matematiske og estetiske prinsipp. Skrivebordet gjenoppstår som skrivebord, men er redefinert etter estetiske beregninger. Det overflødige materialet fra beskjæringene er systematisk stilt opp mot veggen, og funksjonen er fullstendig utflatet.

Ytterstads appropriasjonsstrategier tar utgangspunkt i kjente referanser både til populærkulturen og til kunsthistorien. De skjuler ofte noe subtilt som kan rykke betrakteren ut av det tilsynelatende uskyldige og utilslørte møtet med kunstverkene. Vi opplever å bli trukket inn i et spill med underliggende mekanismer og fortellinger, som også inneholder sosiale og politiske aspekter.

Tekst: Randi Godø

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Snorre Ytterstad

Billedkunstner

Født 1969 i Bodø, Nordland

Verksinfo

Datering:
2006
Andre titler:
Downsized Workstation (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
skrivebord og trematerialer
Materiale:
Mål:
  • Variable mål
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2011
Inventarnr.:
NMK.2011.0232
Registreringsnivå:
Komplekst objekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland
Opphavsrett:
© Ytterstad, Snorre/BONO