SAS-bygget

  • Kunstner: Frithjof Stoud Platou (Arkitekt)
  • Datering: 2. mai 1956
  • Betegnelse: Fasadeoppriss

Om verket

Tegningen viser F.S. Platous utkast til en moderne kontorbygning for flyselskapet SAS i 1956. Da huset sto ferdig to år senere, var fasaden en av Norges første curtain-walls, en ikke-bærende fasade, utformet uavhengig av planløsningen og hengt utenpå konstruksjonen. Utførelsen av et ensartet rutenettmønster i prefabrikkert stål og aluminium dekker her fem kontoretasjer, som ligger over en inntrukket dobbel førsteetasje. Den åpne glassfasaden mot gata skulle invitere kunder inn i reisebyrået. Intensjonen om et glatt, høyteknologisk uttrykk står i sjarmerende kontrast til den tradisjonelle tegneteknikken i blyant, utført med imponerende presisjon.

Antakelig var Lever House i New York (Skidmore, Owings & Merrill, 1950–52), karakterisert av et estetisk knapt, forfinet og relieffløst formspråk, et forbilde. Helst skulle nok arkitekten sett at SAS-bygningen også var et frittstående høyhus. I tegningen har han ikke gjengitt nabobygningene langs den tette fasaderekken langs Ruseløkkveien. Men drømmen om en skyskraper i en mer åpen bymessig situasjon ble virkelighet da han fikk oppført Philips-bygget på Majorstua i 1958, kledd med curtain walls på alle fire sider (revet 2000).

I 1930-årene tok Platou over Lars Backers praksis og arbeidet kontinuerlig med modernismens videreutvikling etter krigen. Med høyhusene for SAS og Philips markerte han et standpunkt i den norske samtidige debatten mellom arkitekter som enten orienterte seg mot «det hjemlige» eller, som Platou, «det internasjonale».

Tekst: Nina Berre

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Frithjof Stoud Platou

Arkitekt

Født 21.08.1903, død 12.08.1980

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
2. mai 1956
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Blyant på transparentpapir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 47,6 x 36,1 cm
Klassifikasjon:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Gave 2013
Inventarnr.:
NMK.2013.0265.001
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Arkitektursamlingene
Opphavsrett:
© Platou, Frithjof Stoud