Møbius stående

  • Kunstner: Aase Texmon Rygh
  • Datering: 2013
  • Betegnelse: Skulptur

Ikke utstilt

Om verket

Aase Texmon Rygh ble uteksaminert som skulptør i 1949, og er en av de første som arbeidet med abstrakt skulptur i Norge. Hun har hele sitt kunstnerliv utviklet det abstrakte uttrykket og spesielt har hun utforsket møbiusbåndets kvaliteter og oversatt det til skulptur. Hennes serie med møbiusskulpturer baserer seg på det geometriske fenomenet som den tyske matematikeren August Ferdinand Möbius oppdaget på 1800-tallet. På en enkel måte kan det beskrives ved at man tar et bånd, dreier det en gang rundt seg selv og fester endene sammen. Dermed får man et evighetsbånd.

Texmon Ryghs skulpturer er utført både i bronse og stein. Hun har ikke bare laget et enkelt møbiusbånd slik vi ser det i Møbius rund, men også doble, triple, liggende og stående møbiusskulpturer. Formen bearbeider hun videre ved å vende på den og legge til flere sløyfer. Variasjonene i skulpturene er komplekse, med ekstra dimensjoner av romlighet. Betrakteren blir utfordret til å fange formen ved å bevege seg rundt den mens skulpturen avdekker sine mange skiftninger, men uten begynnelse eller slutt – de er evige former.

I Texmon Ryghs kunstnerskap kan man se på denne serien som hennes mest konsekvente arbeid med abstraksjon, fjernt fra en figurativt forestillende verden. Med variasjonene av møbiustemaet har kunstneren kommet nærmere en endelig løsning på sin kunstneriske ambisjon om å oppnå en ren skulpturell form.

Tekst: Randi Godø

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Aase Texmon Rygh

Billedkunstner, Billedhugger

Født 13.04.1925, død 21.05.2019

Verksinfo

Datering:
2013
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
diabas
Dekorteknikk:
Materiale:
Mål:
  • H 84,2 cm x B 51 cm x D 51 cm
  • Vekt: 185 kg
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2014
Inventarnr.:
NMK.2014.0138
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Bjørgli, Annar
Opphavsrett:
© Rygh, Aase Texmon/BONO