Brud

  • Kunstner: Vibeke Tandberg
  • Datering: 1993
  • Betegnelse: Fotoinstallasjon

Ikke utstilt

Om verket

Vibeke Tandbergs Brud I er et nøkkelverk innen postmoderne konseptuelt fotografi i Norge. Sjangeren problematiserer iscenesettelse og selviakttakelse, og Tandberg er en av de første norske kunstnerne som tok i bruk slike metoder som fotografisk grep. Internasjonalt er Cindy Sherman den fremste eksponenten innen sjangeren.

I Brud I har Tandberg latt seg fotografere som brud med ti ulike brudgommer. Hun er kledd i hvit brudekjole og bærer brudebukett. I tillegg satte hun inn notiser om giftemålene i ulike aviser over hele landet under «brudepar »-rubrikkene. Dette kunstneriske prosjektet var vanskelig å oppdage umiddelbart, dermed foregår det i to faser, «stuntfasen» og «kunstfasen». I motsetning til Shermans iscenesettelser, benyttet Tandberg seg av en infiltrasjonsteknikk som innebærer en nesten bedragersk bruk av vårt dagligdagse rom; en avisrubrikk er et rom hvor ingen forventer å finne kunst. Etter hvert som hennes kunststunt kommer for dagen, avsløres også hele spekteret av kunstneriske strukturer som verket baserer seg på.

Rent innholdsmessig tangerer Tandberg Shermans iscenesettelse, da hun benytter seg av fremstillinger av stereotype kvinneskikkelser. Her ligger også et feministisk aspekt hvor Tandberg problematiserer kvinnerollen – den mest mytiske, opphøyde og rene kvinnerollen av dem alle, bruden. Tandberg forstyrrer oppfatningen av bruden som symbol på monogami. Hun avdekker polygami og i verste fall svik, troløshet og manipulasjon, under dekke av bryllupsfotografisjangerens forenklete sannhetsfremstilling.

Tekst: Randi Godø

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Vibeke Tandberg

Billedkunstner, Fotograf

Født 26.12.1967

Verksinfo

Datering:
1993
Andre titler:
Bride (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
c-print, avissider
Materiale:
Mål:
  • ca 5 meter
Opplag:
  • Unikt
  • Opprinnelig unikt verk. Det finnes en mindre versjon av verket i Oslo kommunes kunstsamlinger.
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt 2014
Inventarnr.:
NMK.GRUPPE.2014.0005
Registreringsnivå:
Gruppering
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Larsen, Frode
Opphavsrett:
© Tandberg, Vibeke/BONO