Ahmed Umar

  • 1988

Den norsk-sudanske kunstneren Ahmed Umar arbeider innen en rekke ulike materialer og uttrykksformer, blant annet keramikk, tekstil, grafikk, foto og performance. Umar kom til Norge fra Sudan som politisk flyktning i 2008. I 2016 avla han sin mastergrad i medium- og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo. Kunsten hans har blitt stilt ut ved flere sentrale kunstinstitusjoner i Norge og innkjøpt av blant andre Nasjonalmuseet, Drammens Museum for kunst og kulturhistorie og Oslo kommunes kunstsamling.

Å finne sin egen stemme

Oppveksten i et samfunn som var preget av politisk ustabilitet, og fullstendig strukturert rundt religion, danner utgangspunktet for Umars kunstprosjekter. Etter at han kom til Norge, har erfaringene med å skulle tilpasse seg en ny kultur og ønsket om å finne sin egen stemme, stått sentralt.

Gripende historier

Umar utforsker forholdet mellom kjønn, seksualitet, makt og kunst. Han formidler sterke historier som direkte kommuniserer med grunnleggende menneskelige sanser og følelser. Arbeidene gjenspeiler fortellinger fra hans eget liv, de inkluderer en lang prosess med selvforståelse og aksept. Han henter inspirasjon fra Sudans enorme rikdom innen kultur og kunst, gjerne fra kvinnelige kunsthåndverkere. Arabisk kalligrafi er også et gjennomgående element i verkene hans.

Umar mottok Scheiblers kunsthåndverkpris i 2018 og debutantprisen for sin installasjon Hijab (Annual Protection) ved Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling i 2017.

Sentrale verk

2017 Hijab (Annual Protection)

2017 “Would any of you love to eat the flesh of his dead brother?”

2016 What Lasts! (Sarcophagus)

2021 Glowing Phalanges: Prayer Beads

2014 Thawr, Thawra ثور, ثورة (Ox, Revolution)

Nettsted: ahmedumar.com

Kilder:

  • Kunstneren i samtale med kurator formidling Helga Gravermoen, 12.2020
  • «Såret men aldri knust», film knyttet til utstillingen «En samling blir til», vist i Nasjonalmuseet – Arkitektur i 2020.
Født:
1988
Nasjonalitet:
Sudan
Verk i Samlingen:
1

Utforsk verk fra samlingen

  • Søker ...