En båt med bundadskledde, feststemte mennesker i forgrunnen, en kirke og fjord med fjell i bakgrunnen
Hans Gude, Adolph Tidemand, «Brudeferd i Hardanger», 1848.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland
  • 14. mai–25. juni 2021
  • Digital utstilling

Adolph Tidemand og Hans Gudes Brudeferd i Hardanger (1848) er et av Nasjonalmuseet og Norges aller mest kjente og ikoniske kunstverk.  

Nå skal Brudeferd i Hardanger ut på en helt spesiell reise gjennom alle landets fylker. På denne norgesturnéen vil folk i vidt forskjellige livssituasjoner og aldre få intime møter med verket. I løpet av mai og juni kommer Brudeferd i Hardanger på besøk til en barneskole i Trøndelag, et sykehjem i Narvik, et flyktningmottak i Hå, og til de innsatte i Halden fengsel. Også flere andre uvante visningssteder står på reiseruten. Hele reisen og alle de unike kunstmøtene vil bli dokumentert og formidlet i Nasjonalmuseets digitale kanaler. Følg med! 

Du kan oppleve andre høydepunkter fra samlingen rundt omkring i Norge i sommer og høst gjennom utstillingsserien Norge rundt med Nasjonalmuseet.

Kunsten kommer hjem

Brudeferden gjennom landet inngår i «Kunsten kommer hjem», Nasjonalmuseets program for 2021. I løpet av året inviteres publikum til å oppleve sentrale verk fra museets samling på visningssteder som Kunstnernes Hus, Blaafarveværket, Dronning Sonja KunstStall og Teknisk Museum. Flere kjente verk vil også dukke opp på uventede steder rundt omkring i landet.