En båt med bundadskledde, feststemte mennesker i forgrunnen, en kirke og fjord med fjell i bakgrunnen
Hans Gude, Adolph Tidemand, «Brudeferd i Hardanger», 1848.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Nasjonalmuseets program for 2021 handler om å flytte kunsten ut og invitere publikum inn. Kunstskatter skal på norgesturné, og det blir en rekke utstillinger på ulike visningssteder. I tillegg inviteres publikum inn for å se det nye museet bli til.

– Nasjonalmuseet er hele Norges museum, og vi må alltid tenke nytt for å sikre at hele landet får oppleve kulturarven vi forvalter. Vi er glade for å presentere et utvidet program som skal gi publikum et godt tilbud i 2021. Flere av våre aller mest kjente og kjære verk vil dukke opp på uventede steder i løpet av året, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Flere av våre aller mest kjente og kjære verk vil dukke opp på uventede steder i løpet av året

Karin Hindso, Nasjonalmuseets direktør

Norgesturné

Hele Norge blir utstillingsvindu når Nasjonalmuseet i 2021 sender flere av Norges aller største kunstskatter ut i landet. Blant annet skal Tidemand og Gudes Brudeferd i Hardanger ut på en lenge planlagt norgesturné. Det ikoniske maleriet skal vises på en rekke utradisjonelle visningssteder over hele landet før det flytter inn i det nye museet.

Gjør samlingen tilgjengelig

I tillegg til å sende kunstverk på rundreise, vil Nasjonalmuseet samarbeide med flere visningssteder om en rekke utstillinger i løpet av det kommende året:

  • Nasjonalmuseet skal våren 2021 i samarbeid med De kongelige samlinger vise eldre og moderne kunst fra samlingspresentasjonen i Dronning Sonja Kunststall.
  • I samme periode vil Kunstnernes hus vise samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling. Nasjonalmuseet har opp gjennom årene kjøpt mange verker fra Høstutstillingen på Kunstnernes hus, og dette er et godt sted å vise samtidskunst fra samlingen. Med parallelle utstillinger i Dronning Sonja Kunststall og Kunstnernes hus kan publikum oppleve sentrale verk innenfor både eldre, moderne og samtidskunst i to utstillingssteder som bare ligger noen hundre meter fra hverandre i hovedstaden.
  • Nasjonalmuseets høydepunkter vil bli hovedutstillingen på Blaafarveværket i Åmot i Modum sommeren 2021, for å feire samarbeidet Blaafarveværket har hatt med Nasjonalmuseet siden 1978 for å fremme norsk gullalderkunst.
  • Nasjonalmuseet og Teknisk museum på Kjelsås i Oslo vil samarbeide om et eller flere utstillingsprosjekter sommeren/høsten 2021. Her er målet at museenes ulike samlinger skal utfylle hverandre, og sammen nå nye publikumsgrupper.

– Nasjonalmuseet setter stor pris på den gode samarbeidsviljen vi er blitt møtt med hos disse visningsstedene. Vi gleder oss til å få vise frem viktige verk fra samlingen vår for publikum, samtidig som vi jobber med å klargjøre det nye museet. Vi håper at publikum benytter anledningen til å se høydepunkter fra samlingen vår på nye steder, sier Hindsbo.

Det nye Nasjonalmuseet ved Rådhusplassen i Oslo.
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Publikum får se museet bli til

På grunn av forsinkelser i byggeprosjektet åpner det nye Nasjonalmuseet først i 2022. I løpet av 2021 åpner Nasjonalmuseet likevel opp og inviterer publikum inn i det nye museumsbygget.

Dette er en historisk hendelse, som publikum vil få oppleve på nært hold

Karin Hindsbo

Her vil besøkende få en snikktitt inn i utstillingsrom og publikumsområder mens samlingen installeres. Publikum vil få adgang til museet utenom arbeidstid i mindre grupper.

–  Arbeidet med å montere samlingsutstillingens over 5000 verk i nesten 90 rom er en jobb vi ser frem til å få begynt på. Vi ønsker å la publikum med egne øyne se hvordan det nye Nasjonalmuseet blir til. Dette er en historisk hendelse, som publikum vil få oppleve på nært hold, sier Karin Hindsbo.

Et bredt program

Sort-hvitt bilde av betongbygninger i Oslo sentrum
Y-blokka i Regjeringskvartalet, ca. 1969. Arkitekt: Erling Viksjø.
Foto: Teigens fotoatelier

Et bredt tilbud med utstillinger, arrangementer og aktiviteter, i Norge og i utlandet, analogt og digitalt, vil prege 2021.

Utstillinger og aktiviteter i Nasjonalmuseet – Arkitektur

I Nasjonalmuseet – Arkitektur blir det et variert program gjennom hele 2021, med blant annet utstillingen «Bevegelser i betong. Arkitekten Erling Viksjø og kunstnerne», samt et nyinnkjøpt verk av arkitekt Beate Hølmebakk.

Les mer om Nasjonalmuseet – Arkitektur

Jeg kaller det kunst

Nasjonalmuseet vil i 2021 fortsette å gi smakebiter fra «Jeg kaller det kunst», åpningsutstillingen i den store Lyshallen i det nye Nasjonalmuseet, rundt omkring i landet, under programserien SIDESPRANG. I løpet av vinteren og våren blir det arrangementer i Tromsø, Bergen og Oslo.

Les mer om «Jeg kaller det kunst»

Den nordiske paviljongen i Venezia.
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Arkitekturbiennalen i Venezia

Våren 2021 er Nasjonalmuseet vertskap for den nordiske paviljongen under den utsatte arkitekturbiennalen i Venezia. Utstillingen åpner 22. mai. Museet samarbeider her med det norske arkitektkontoret Helen & Hard. 

Les mer om arkitekturbiennalen 2021

Utlån

I 2020 har Nasjonalmuseet hatt en rekke viktige utlån, blant annet Pablo Picasso. Suite 347 til både Henie Onstad Kunstsenter og KODE, Van Goghs Selvportrett til Van Gogh-museet i Amsterdam, samt Orazio og Artemisia Gentileschis Judit og tjenestekvinnen med Holofernes' hode til Rijksmuseum i Amsterdam og til The National Gallery, London. Til tross for utfordringene har Nasjonalmuseet lånt ut hele 389 verk i 2020,  tangering av tidligere rekord.

I 2021 fortsetter Nasjonalmuseet med utlån av verk til norske og internasjonale museer.

Les mer om utlån

Skjermdump som viser et øyeblikk fra en virtuell omvisning i et utstillingsrom med mange objekter og tekstbeskrivelse
Fra den virtuelle utgaven av utstillingen «En samling blir til»

Digitalt tilbud

Nasjonalmuseet vil også by på et omfattende digitalt tilbud gjennom hele 2021, med blant annet strømming fra magasinene, historier fra museet, foredrag, 3D-omvisninger og en rekke andre arrangementer.

 

Utforsk det digitale universet