Utstilling
Stengt

UTESTEMME

En grønn og sanselig utstilling om landskapsarkitektur.

Campus Ås. Landskapsarkitekt: Olav L. Moen
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Visste du at vi i Norge var de første i Europa til å utdanne landskapsarkitekter? Har du tenkt på at uterom som hager, parker, byrom og kirkegårder er formgitt og planlagt av noen?

Landskapsarkitektutdannelsen på Ås er 100 år i 2019. Dette markeres med utstillingen UTESTEMME i Nasjonalmuseet – Arkitektur.

Landskapslabyrint

Jobber ... Jobber ...

Utstillingen «sprenger» rammene for museet og går imellom og utenfor rommene, slik også landskapsarkitekturen gjør. I landskapslabyrinten blir du invitert til å gå tur igjennom en leken installasjon. Lag på lag med informasjon fra arkivmateriale, historiske tegninger, nye fotografier og grafiske illustrasjoner, avdekker viktigheten av landskapet rundt oss.

Du vil bli kjent med pionerene i landskapsarkitekturen fra 1900 til 1960-årene, representert ved blant andre Olav L. Moen, Karen Reistad, Torborg Z. Frølich, Røhne & Strøm og Grindaker & Gabrielsen. 

Sanserommet.
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Utstillingen består også av et eget sanserom som etterligner landskapets stadige lys- og lydforandringer. I inngangshallen vil det være en stor installasjon som fremstiller lys- og skyggespillet som skapes når sollys filtreres gjennom trær og vegetasjon.

Komorebi.
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli
Landskapslabyrinten.
Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

Det grønne skiftet

På utsiden av museet kommer det til å foregå en langsom forvandling med vekst og blomstring i hele utstillingsperioden. UTESTEMME er en påminnelse om at det tar tid å bygge med grønt, og at det grønne skiftet har pågått i det stille i hundre år. Utstillingen gir utestemme til profesjonens første lavmælte aktører og skrur opp volumet for fortsatt grønn samfunnsbygging.

Hydroparken. Landskapsarkitekt: Grindaker & Gabrielsen. Nasjonalmuseets samling.
Foto: Teigens Fotoatelier

Pressekontakt

Elise Lund

Utstillingskurator

Jenny B. Osuldsen (NMBU)

Prosjektleder

Eva Madshus

Formidlingskuratorer

Julie Leding og Karianne Ommundsen

Utstillingsarkitekt

Snøhetta

Utstillingen er et samarbeid mellom Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Nasjonalmuseet.

Boken UTESTEMMER gis samtidig ut på forlaget Orfeus.