Sort-hvitt portrett av kunstneren med en tykk kjetting og hengelås rundt halsen
Zanele Muholi. «MaID, Atlanta, 2017». 2017
  • 11. oktober 2022
  • 18.00–20.30
  • Nasjonalmuseet – Auditoriet

Difficult Love er et intimt og tankevekkende portrett av den sørafrikanske fotografen og aktivisten Zanele Muholi, om hvordan det er å være lesbisk i Sør-Afrika i dag. Dokumentarfilmen vises i Auditoriet i Nasjonalmuseet som en del av filmserien Motstrøms.

Om filmen

Muholi er ikke-binær (identifiserer seg hverken som kvinne eller mann), og beskriver seg selv som en visuell aktivist. Muholi arbeider for å synliggjøre hvilke utfordringer svarte lesbiske står overfor i Sør-Afrika i dag. Difficult Love er basert på intervjuer med Muholi, familie og venner, og gir en innsikt i hvordan kunstneren arbeider i et svært ladet politisk miljø. Gjennom filmen ser vi Muholi bruke kameraet for å sette fokus på klasse, bakgrunn og seksualitet for å endre oppfatningen av hva det er å være lesbisk melaninrik kvinne i Sør-Afrika i dag.

Om kunstneren

Zanele Muholi (f.1972) er en av de mest anerkjente fotografene i verden i dag, og har hatt større soloutstillinger ved blant annet Tate Modern og Stedelijk. Fra tidlig 2000 har Muholi dokumentert, feiret og synliggjort lesbiske, homofile, trans, skeiv og intersex miljøer i Sør-Afrika. Muholis verk «MaID, Atlanta, 2017» ble kjøpt inn til Nasjonalmuseets samling i 2021, og et av fotografiene er utstilt i foajeen i det nye Nasjonalmuseet.

Motstrøms

Presentasjonen av Difficult Love er en del av Motstrøms, en filmserie der Nasjonalmuseet viser filmer som underholder, utfordrer og sprenger grenser. I 2022 viser vi både klassikere innen skeiv film og nye filmer i grenseland mellom kunst og kinofilm.

Skeivt kulturår 2022

Filmvisningen inngår i Nasjonalmuseets program under Skeivt kulturår 2022, hvor Nasjonalmuseet og andre kulturaktører markerer at det i 2022 er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge.

Tekniske spesifikasjoner

Regissør: Zanele Muholi, Peter Goldsmid