Foto: Collections CINEMATEK © Fondation Chantal Akerman
  • 29. april 2023
  • Nasjonalmuseet – Auditoriet
  • Kl. 13:00-17:00

Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) har blitt omtalt som tidenes beste film av British Film Institute. Den over tre timer lange kultklassikeren vises i Nasjonalmuseets auditorium som en del av filmprogrammet Motstrøms. Filmen introduseres av Hedda Robertsen, forfatter, filmkritiker og redaktør i Montages.

Om filmen 

Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles er en virkelighetsnær skildring av livet til en alenemor og prostituert som bor i Brussel sammen med sin sønn. I filmen følger vi Jeanne over tre dager mens hun skreller poteter, vasker badekaret, børster håret, rer opp sengen og tar imot besøk av menn. Med sine lange tagninger og sakte tempo, utfordrer filmen grunnleggende sjangerkonvensjoner.  

Om filmskaperen 

Chantal Akerman (1950-2015) var en av Belgias fremste filmskapere, kjent for sin eksperimentelle tilnærming til filmmediet og sterke skildringer av kvinners liv og skjebne. Hun har laget en lang rekke kortfilmen, og debuterte med sin første spillefilm, Je Tu Il Elle i 1974. Dokumentaren No Home Movie fra 2015 er hennes seneste film.  

Akerman er første kvinnelige filmskaper som har toppet Sight & Sounds oversikt over de beste filmene gjennom tidene, med Jeanne Dielman.  

Motstrøms 

Visningen er en del av Motstrøms, en filmserie der Nasjonalmuseet viser filmer som underholder, utfordrer og sprenger grenser. Her kan du oppleve både klassikere innen skeiv film og nye filmer i grenseland mellom kunst og kinofilm.  

Tekniske detaljer 

Regissør: Chantal Akerman 
Land: Belgia 
År: 1975 
Lengde: 3 t 21 min  
Språk: Fransk  
Undertekster: Engelsk