Utstilling

Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling 2023

  • 20. oktober–30. desember 2023
  • Nasjonalmuseet

Årsutstillingen tar pulsen på norsk samtidskunsthåndverk.  

Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling er den største årlige mønstringen av samtidskunsthåndverk fra Norge. Alle som jobber med materialbasert kunst i Norge kan søke om å bli med, og i år har 762 kunstnere søkt med over 2000 verk. Den endelige presentasjonen består av 63 verk fra 56 kunstnere. 
 
I utstillingen finner du arbeider i materialer som keramikk, tekstil, glass, tre og metall, alt fra små objekter til skulpturer, veggarbeider og større installasjoner. Bidragene kan være nyskapende både i idé og tema, i tilnærmingen til materialene og i verkets form og framtoning – eller vise trender og tendenser til inspirasjon.

Noen av verkene forteller historier om forvandlingen de har vært gjennom, og flere materialer gir inntrykk av å være noe annet enn hva de er: Leire minner om lær og kniplinger, og tekstiler flommer som kaskader av rennende vann. Utstillingen viser også hvordan kunsthåndverk er med på å kommentere og påvirke samtiden vi lever i. Temaer som peker seg ut er blant annet kropp og kvinnehelse, identitet og kulturelle møter, klima og natur.

Kunsthåndverk har ofte utgangspunkt i utforsking av materialer og historiske røtter i håndverket. Dagens kunsthåndverkere har utvidet fagets nedslagsfelt både når det gjelder valg av materialer og teknikker. Her møter det klassiske og velkjente det nye og uventede.

Årets kunstnere har stor spredning i alder, erfaring og hvor de kommer fra. 14 av dem har ikke deltatt i Årsutstillingen før.

I forbindelse med åpningen av utstillingen ble det delt ut flere priser til kunstnere som er med i utstillingen: Kunsthåndverkprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond, Finn Erik Alsos’ minnepris og Norske Kunsthåndverkeres debutantpris. Se vinnerne og juryens begrunnelse her. 

Samarbeidet mellom Norske Kunsthåndverkere og Nasjonalmuseet har en lang tradisjon. Hele 20 ganger har Årsutstillingen blitt vist i det tidligere Kunstindustrimuseet i Oslo. Nå kan du for første gang oppleve Årsutstillingen i det nye Nasjonalmuseet. 

I juryen for årets utstilling sitter smykkekunstner Ingjerd Hanevold, keramisk kunstner Moa Håkansson, glasskunstner Kjersti Johannessen og Nasjonalmuseets juryrepresentant; kurator Inger Helene N. Stemshaug. 

Se alle kunstnerne i utstillingen her

Utforsk utstillingen i 3D

Årsutstillingen 2023 er en frodig og rik opplevelse.

Mona Pahle Bjerke, Kunstavisen

Det materialbaserte kunsthåndverket er mer aktuelt og bedre enn noen gang

Lars Elton, Dagsavisen