Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk mat var en bevegelse som oppsto i Norden på begynnelsen av 2000-tallet, og som siden har vokst til å bli et internasjonalt fenomen.
Med sine fortolkninger av vill natur, nordisk klima, og lokale råvarer og mattradisjoner, skapte bevegelsen en særegen estetikk som kom til uttrykk i måltider, dekketøy og restaurantinteriører. Kortreiste naturmaterialer, dyreskinn og ubehandlet tre, håndlaget keramikk og bruk av vill vegetasjon som råvarer og dekor, var ofte brukte elementer.
I utstillingen Ny nordisk. Mat, estetikk og sted viser Nasjonalmuseet hvordan matbevegelsen vokste sammen med andre kulturelle tendenser i samtiden. Gjennom arkitektur, samtidskunst, design og kunsthåndverk fra museets samling, og innlånte gjenstander fra ulike restauranter, tar utstillingen for seg begrepet «ny nordisk» som en bred estetisk impuls kjennetegnet av samspillet mellom materialer, mennesker og landskap.
Til utstillingen har arkitektkontoret Dyvik Kahlen tegnet en paviljong som skal oppføres på plassen foran Nasjonalmuseet, med landskapsarkitektur basert på lokal flora designet av SLA. Her vil det være et omfattende program med arrangementer gjennom visningsperioden, med blant annet designverksted, sanketurer og måltider tilberedt av kjente kokker.
Gjennom året kan publikum omkring i Norge delta på arrangementer knyttet til utstillingstematikken. Program kommer i løpet av våren.
En versjon av utstillingen skal vises i National Nordic Museum i Seattle i USA, der den åpner 7. november 2025
Denne utstillingen er generøst støttet av Stiftelsen Scheibler.