Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

I Nasjonalmuseet finner du mange tilbud og aktiviteter for familier med barn.

Oppdag eventyrlige kunstverk og utstillingsrom, lær noe nytt i verkstedene eller lek med aktiviteter på egenhånd i samlingspresentasjonen. Nasjonalmuseet er tilrettelagt for museumsbesøk med hele familien.

Barn under to år trenger ikke billett til museet. Barn i alderen 2 til og med 17 år kommer inn gratis, men må ha billett.

Bestill dine billetter her

Voksen og barn leker med aktivitetsbrikker i en benk
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Barnas kart

For å finne fram i Nordens største kunstmuseum er det godt å ha et kart! Barnas kart viser vei til aktiviteter, tegnestasjoner og verksteder, den spektakulære Lyshallen og til kunst, arkitektur og design. Selvfølgelig er også raskeste vei til barnefavoritten Bollebar merket av på kartet. Kartet finner du i vestibylen.

Aktivitetsbenker og -hyller

I hyller og benker i samlingspresentasjonen er det tilrettelagt for aktiviteter som setter kreativiteten i sving. Her finner du blant annet luktehus, masker, tegnesaker, skyggeteater, puslespill og samtalekort som får samtaler i gang. Hva er det som gjør noe verdifullt? Hvorfor samler vi? Og på hvilken måte kan naturen være magisk? Dette er bare noen av spørsmålene å diskutere og reflektere over. 

Samtalekortene er synstolket og har punktskrift. Alle synstolkinger finnes i Museumsguiden, både på engelsk og norsk.

Hvor: I samlingspresentasjonen 1. og 2. etasje.

Tegnestasjoner

I samlingspresentasjonen kan du både tegne på papir eller på digitale tegnebrett. Du kan dele tegningene med andre ved å sende dem til en skjerm eller henge dem opp på veggen. Du kan så klart også ta med deg tegningene hjem.

Hvor: Rom 2 og 12 i 1. etasje, rom 55 i 2. etasje

 

Urskogen Silva
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Urskogen Silva

Tap av biologisk mangfold er en stor trussel for livet på jorda. Nærmere 50 % av de truede artene i Norge lever i gammel eller urskogsnær skog.

I museets underetasje -1  finner du Urskogen Silva. Urskogen Silva er et interaktivt verksted hvor barna inviteres inn i et univers som åpner opp for nysgjerrighet for både kunst og natur og hvor de kan bidra til å redde urskogen. Her kan du delta i et taktilt og digitalt verksted og skape dine egne insekter.

Urskogen Silva har familieomvisning lørdag og søndag kl. 12.00–13.30 og 14.30–16.00. Verkstedet passer for alle over 3 år.

Oppmøte er bak Vestibylen, rett ved døren inn til rom 1 i Samlingen. Omvisningen er gratis med gyldig inngangsbillett til museet og eget Silva-stempel som du får i Infoskranken. Maks 25 pr omvisning.

 

Bilde av barn som er i verkstedet
Foto: Nasjonalmuseet

Verksteder

Nasjonalmuseet har flere verksteder hvor du vil finne ulike arrangementer og kurs, og hvor du kan prøve mange forskjellige uttrykksformer og teknikker.

Hvor: 2. etasje

Se arrangementskalender for arrangementer og åpningstider i verkstedene 

Mørkt og mystisk rom med et tre i midten og bilder på veggen
Eventyrrommet
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Eventyrrommet

«Det var en gang …». I eventyrrommet i samlingspresentasjonen møter du mange kjente skikkelser fra folkeeventyrene. Noen av dem bor inni en trestamme med små kikkehull. Du kan også høre lydene fra de dype skoger i Eventyrrommet. Her finner du blant andre kunstverk som Nøkken av Theodor Kittelsen

Hvor: Rom 64 i 2. etasje

App med audioguide for barn

Hånd som holder mobiltelefon med museumsapp på
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

I museets egen museumsguide-app er det laget lydhistorier til 14 kunstverk i samlingen tilpasset barn. Her møter dere blant annet Edvard Munchs Skrik, blir kjent med Søppelmannen av Ilya Kabakov og blir tatt med inn i Sverre Fehns arkitektur. Innholdet er hovedsaklig laget for barn i 8–10 års-alderen. 

Les mer og last ned appen

Boller på rad med forskjellig pynt og fyll
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

Mat og drikke

Pauser er viktige i Norden største kunstmuseum! Bollebar i Stasjonsmesterboligen (på andre siden av museumsplassen fra museets hovedinngang) er mange barns favoritt.

I kafeen i 1. etasje i museet serveres det vafler og selvfølgelig mye annen god mat og drikke. I Salongen i 2. etasje finner du kaffebar og sittegrupper.