Tvillingtempler. Til Apollo. Hans musikk. Hans missiler. Hans muser.

  • Kunstner: Ian Hamilton Finlay
  • Datering: (1993)
  • Betegnelse: Skulptur

Om verket

Ian Hamilton Finlay var en svært mangfoldig kunstner. Han var forfatter, og utga sin første bok i 1958. Han skrev også konkret poesi – der tekstbildet og typografien bidrar til helheten i uttrykket. I tillegg laget han skulpturer, installasjoner og hagekunst. Poesien kunne bli til inskripsjoner på steinskulpturer som han satte ut i naturen. Sammen med sin kone skapte han et stort hageanlegg i nærheten av Edinburgh, Little Sparta, som i 2004 ble utropt til Skottlands viktigste kunstverk. I dette anlegget, hvor det var plassert et stort antall skulpturer, i tillegg til hagetempler, møttes natur og kultur.

Det var noen temaer som i særlig grad opptok Finlay; sjø og fiske, andre verdenskrig, den franske revolusjon og antikkens klassiske forfattere. I tillegg til formale aspekter som farge, form, tekstur, format og komposisjon, var han svært oppmerksom på språkets og kunstens makt med hensyn til å kunne påvirke og forme vår oppfatning av verden.

Tvillingtempler. Til Apollon. Hans musikk. Hans missiler. Hans muser består av to søyler i svart marmor, på hver sin base. Nederst går tre ringer rundt søylens omkrets. Over disse er det tegnet inn doriske søyler. Søylene fungerer som bærende element for hvert sin arkitrav, der den ene er dekorert med billedelementer av lyrer, kombinert med en type kanon med to løp, mens den andre har en innskrift i gullbokstaver, tilsvarende verkets tittel. Apollon var guden for poesi, musikk og bueskyting.Tittelen gir assosiasjoner til antikken, mens kanonene viser til krigens ødeleggelser. Her kombinerer kunstneren klassiske myter og den moderne krigføringens teknologi.

Tekst: Marianne Yvenes

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Ian Hamilton Finlay

Født 1925, død 2006

Verksinfo

Datering:
(1993)
Andre titler:
Twin Temples. To Apollo. His Music. His Missiles. His Muses (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
granitt og marmor
Dekorteknikk:
Materiale:
Mål:
  • 40,5 x 25 x 25 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 1998
Inventarnr.:
MS-04044-1998
Registreringsnivå:
Komplekst objekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:
© Finlay, Ian Hamilton/BONO