Røldal-Suldal kraftanlegg

  • Kunstner: Bjørn Winsnes (Fotograf)
  • Datering: 1967-1970
  • Betegnelse: Fotografi

Ikke utstilt

Om verket

Geir Grungs betongbygninger i Røldal-Suldalvassdraget er plassert som attraksjoner i det spektakulære landskapet. Dette fotografiet viser et utsnitt av kraftanleggets sirkulære kontrollrom på Nesflaten. Winsnes’ fotografi framhever hvordan Grungs arkitektur konfronterer landskapet og kan intensivere naturopplevelsen for den besøkende.

I tillegg er boligene arkitekten tegnet for kraftverkets ansatte synlige i bakgrunnen og gir fotografiet et narrativt element. Motivet viser det nesten bisarre synet av det sirlig regulerte boligfeltet, der biler er parkert i oppkjørslene som i en amerikansk forstad, men som her får det storslåtte fjellandskapet som kulisse.

For Winsnes, som hadde bakgrunn som reklame- og pressefotograf, skulle arkitekturfotografiet muliggjøre en kreativ fortolkning. For å utnytte mediets frigjørende potensiale, måtte det brukes til mer enn tørr og saklig registrering. I dette bildet utforsker han, gjennom komposisjonen, hvordan arkitekturens materialer og former kan oppleves som en kontrast til eller ekko av landskapet. Tidens mest brukte arkitekturfotografer i Teigens Fotoatelier representerte derimot en mer tradisjonell tilnærming til arkitekturfotografiet. For dem var møysommelige kamerainnstillinger avgjørende for å oppnå best mulig resultat i ett opptak. Winsnes gjorde heller flere ulike opptak for å eksperimentere med forskjellige vinkler og komposisjoner. I et intervju i Norsk fagfoto fra 1969, uttalte han: «Skyt aldri med rifle der hagle er bedre.»

Tekst: Talette Rørvik Simonsen

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Bjørn Winsnes

Fotograf

Født 13.09.1925, død 25.11.2012

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
1967-1970
Andre titler:
Røldal-Suldal power plant (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Sølvgelatin
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 22,5 x 17,4 cm
Klassifikasjon:
Motiv:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Innkommet til Norsk Arkitekturmuseum
Inventarnr.:
NAMF.00664.001
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Bjørn Winsnes
Opphavsrett:
© Winsnes, Bjørn